Blog
2021-04-14

Mi van ma egy videóklipben? Április elején Ákostól a Halott Pénzig

A következő összeállításban szemezgettünk a friss megjelenésekből, időről időre bemutatjuk, hol tartanak a zeneipar egyes szereplői ma, milyen hangulatban, mit alkotnak és mi milyen jövőt vízionálunk számukra.

A koronavírus-járvány egy éve küldte padlóra a zeneipart. A zenészek, előadók, a teljes háttéripar vegetálnak, sokan civil pályára mentek, talán ha a helyzet majd engedi, visszatérnek. Talán. Nem tudjuk egyelőre mennyi kárt szenvedett ez az iparág, ráadásul itt nem csak anyagi értelembe vett károk vannak, hanem mentális is. Láthatóan sokkot kaptak a zeneipar szereplői, elvágták őket munkájuktól, hónapok alatt értékelték át a helyzetüket, jöttek az új stratégiák „maradjotthonra”, stream koncertre, új dalra, esetleg új lemezre, tartalomgyártásra, túlélésre. Júniustól elindultak az 500 fős koncertek, valaki tisztességesen megcsinálta, valakit ez nem érdekelt, valaki próbálkozott, de nem érte el vele még a 150-es nézőszámot sem, nemhogy az 500-at. Októbertől napjainkig azonban ismét eljött a semmi. Jogdíjak, digitális bevételek, merch eladások esetleg, de további bevételszerzésre semmi lehetőség nem volt. A zenészek többsége mára alkotókedvben lemerült, a remény az, ami mindenkiben él és ez a remény hozza ki belőlük újra és újra az alkotási hajlandóságot. Úgy tűnik, ez a remény most kezd erősödni, látva, ahogy jön a tavasz, úgy napról napra egyre több új dal és klipje kerül fel a szolgáltatók oldalára. Ezzel remélhetőleg egy furcsa időszak végéhez közeledünk, de ennek a lenyomata biztosan még sokáig velünk marad. A következő összeállításban szemezgettünk a friss megjelenésekből, időről időre bemutatjuk, hol tartanak a zeneipar egyes szereplői ma, milyen hangulatban, mit alkotnak és mi milyen jövőt vízionálunk számukra.

Ákos - Fel a szívekkel

Kezdjük a legaktuálisabbal, Ákos új maxit jelentetett meg, szó szerint, hiszen ez ma már a ritkább megjelenési forma, csoda számba megy, ha valaki fizikális hanghordozó formátumban is gondol rajongóira. Ákos kiadványán hét felvétel található (A címadó track  két változata, valamint az „Idősziget” sikerdala, a „Csend leszek” stúdió- és  koncertverziója mellett ráadásként még három ütős remix is hallható a kislemezen.). A „Fel a szívekkel” az aktuális helyzetre reagál, már az első képsorok is a koronavírus-járványt mutatják be, aztán a reménykeltőbb dalszöveg hatására ez a képi világ is barátságosabb, természetközelibb lesz, jól ellensúlyozza a fekete-fehér monoton, emberek rohanó világára asszociáló részeket. Sajnos tényleg ezt a világot éljük, ez a két sor pedig nagyon találó lett, ugye értitek:

„Ha egyszer veled örülne

Abba beleőrülne”

 A videó szöveges, a dal rádióbarát, pörgősebb felvétel, mondjuk az eredeti verzió, azért dögösebb, mi ezt javasoljuk, míg a második track (az elnevezése is találóJ Rádióbarátság Mix), a töketlen zenei szerkesztőknek okoz majd örömet, ebben semmi markáns gitár nincs, gond nélkül beteheti adásba. Összességében, biztos, hogy helye lesz a koncertnóták között.

Halott Pénz - Többet kéne mosolyognom

Az már világosan látszik, hogy az elmúlt egy év a zenészekre is nagy hatást gyakorolt mindenféle értelemben. Sok előadó hibernálta magát, sokáig azt hittük a Halott Pénz is ezt tette, de időnként azért Marsalkó Dávidot és Járai Márkot láttuk itt-ott megjelenni, vendégszerepelni, ráadásul ez a tempó most úgy tűnik végre felgyorsul, jönnek az új Halott Pénz dalok, ebben a hónapban egy teljes albumnyit öntenek ránk a pécsi zenészek. Az április 8-án debütált ’Gazdag vagy szegény’ c. dalt most új követte alig nyolc nappal. Ennek a különlegessége maga Hegyi Dóra, azaz Ohnody, aki egy nagyon tehetséges, képzett énekesnő. Az ő hangja emelte ki ezt a dalt a klasszikus Halott Pénz melankóliából, ebből a hangulatból pont elég jutott már nekünk az elmúlt hónapokban tőlük, gondoljunk csak a Rúzsa Magdival közös Szeretni, akit nem lehet c. dalra. Fontos kiemelni, hogy a ’Többet kéne mosolyognom’ hallgatását semmiképpen ne felületesen kezdjük el. Ez a dal zeneileg sok finomságot tartogat, ha csak a zongora és a gitár harmóniájára figyelünk, feltűnik, mennyire diszkréten bújnak meg ezek a hangszerek a háttérben, de mégis ettől lesz ez az egész részletgazdag, zeneiségében érdekes Halott Pénz dal. Persze a melankólikus hangulat egyáltalán nem hiányzik, tudjuk, sajnos most egy ilyen időszakot élünk, éppen ezért bízunk benne, hogy hamarosan jön egy pörgősebb dal és így teljes képet kaphatunk a hónap végére ebből az albumból. (Frissítés! Cikkünk megjelenésének pillanatában már kijött a 'Szívedből minden kell' c. dal is.) A zenekar ezzel kapcsolatban ezt üzente rajongóinak: „Jönnek folyamatosan a dalok és a végén összeáll egy kerek egésszé!”

Hooligans - Túlélő

Ki szomorúan, ki fásultan és beletörődve, ki pedig roppant dühösen reagál a mostani történésekre. A Hooligans ez utóbbit választotta, nyilván nagy meglepetést okoztak ezzel, főleg a rockereknek. Eddig három dal klipje készült el az új albumról (Evolúció, Kendőzetlen igazság, Túlélő), mindháromnál következetesen maradt a zenéhez mért filmes keménység, tűz, kényszerzubbony, katonás külső, szigorú csajok. Mindezt még egybefűzve egy történet keretbe is tehetjük, Jimy J. Hollywood a tematikát úgy találta ki a dalok mögé, hogy filmes hatása legyen, mire a lemezmegjelenés napjához érünk kétség sem férhet hozzá mit vásárolunk meg. Az április 1-én debütált „Túlélő” egyértelműen a harcosabb Hooliganst mutatja, bár zeneileg ha az eddigi három dalt nézzük, ez a legdallamosabb. A lemezmegjelenés napjára időzített premier nem véletlenül bolondok napjára esett, a zártosztályos helyszín (elhagyatott váci laktanya épület), a kényszerzubbonyos öltözet, molotov koktél, kinézet, smink, haj, stb. stílusos, éppen ezért a zenekari zenélős részek helyett többet néztem volna még a „megőrült, elmebeteg” tagokat. A lemez egyébként már a megjelenés napján aranylemez lett, az eladott 2000 példány igencsak biztató nyitás, a mai világban ez komoly teljesítmény, fölösleges visszafelé mutogatni, hogy bezzeg régen mi volt és mennyi, ezt a témát már lerágta, aki akarta.

Rúzsa Magdi - Szembeszél

Rúzsa Magdolna ’Karma’ c. albumát harangozza be a Szembeszél c. dal klipje, amit elsőre a Volt Produkció hivatalos dalának is tekinthetnénk, annyira sok Volt, Strand, Balaton Sound fesztiválos képkocka lett belezsúfolva a kisfilmbe. A néző kissé meg is kavarodik érzelmileg ezáltal, hiszen 2020 után még 2021-ben is ott tartunk, hogy vajon lesz-e egyáltalán fesztiválszezon, így itt most nem igazán a jelent vízionáljuk, hanem sokkal inkább a múltat. Ugye pont a Volt és a Sound jelentette be nemrég, hogy idén sem lesz sajnos. Magdi nagyon helyesen, csak a pozitív gondolatokra koncentrál, optimizmusa a dalszövegben bőven ki lett maxolva, érezhető, hogy ő bizony már túl akar lenni ezen az egész őrületen és azt a világot szeretné látni, amiben az emberek együtt vannak, jól érzik magukat, boldogok. „Örök nyárba fordul át a tél”. Úgy legyen. Ami magát a dalt és zenéjét illeti, Szakos Krisztián követte el, a szöveget Magdi. Biztos, hogy rádiós sláger lesz, ennél egyértelműbben, patikamérlegen összerakott alapot csak Lotfi Begi képes itthon produkálni, a rádiós szerkesztők csukott szemmel és füllel is betehetik ezt a dalt, semmitől nem kell tartaniuk. Mi mondjuk ettől azért többet várunk, elsőre például azt, hogy jó, ez így most oké, de azért erre a lemezre bízunk benne, hogy sokkal több izgalmasabb, élő hangszerekre is épülő dal került, hiszen Magdi mellett nagyon jó muzsikusok vannak, kár lenne a tehetségüket csak a koncertekre hagyni.

Wellhello - Zsúr

A legnagyobb fejtörést ebben a sorozatban a Wellhello okozta nekünk új dalával. Ahogy a sajtó felvezette, hosszú idő után jelent meg új Wellhello dal (mondjuk, öt hónapja volt az „Erre már nem fogok emlékezni”, decemberben a „Bárhová” szóval, na…). Az is sajtóhír, hogy az új dal „teljesen új irányokba viszi a zenekart”. De ettől többet nem is szánt a klip premierjére a hazai sajtó, inkább rácsodálkoztak, hogy Fluor Tomi sapka nélkül és szemüvegben szerepelt a klipben. Végülis, aha. De akkor mi is az az új irány? Ahogy a hozzászólásokban is megjegyezték páran, ez most lehet nem sok embernek fog átjönni, mivel általában a gyorsabb, pörgősebb Wellhello számokat szokták meg. A dal mondanivalóját Fluor komolyra vette, ez azért biztosan bejön a rajongóknak, érzelmes, jól megfogalmazott életszagú, Tomi kiváló szövegíró semmi kétség, ütős sorok. Amivel mégis megosztóvá vált, vagy válhat a zenei stílusa. A dal melankóliája, a lassú, nyomasztó hangulat nem Wellhello recept alapján készült, igencsak eltér a korábbiktól, de hát éppen ezért mondják azt, hogy a csapat irányt váltott. Hogy ez mit jelent majd valójában, egy dalból nehéz megjósolni. Lehet semmit, csak most figyelemkeltés volt, aztán majd jönnek a rendes slágerek. Szóval nem biztos, hogy temetni kellene a bulizós Wellhello-t. Mondjuk, ha valakitől hát tőlük mi is vártuk a pozitív gondolatokat, a jelenlegi helyzetre reflektáló „elég volt” érzést, amire az első koncerten majd megőrülhetnek a népek. Nos ehhez képest, a „Zsúr” sem szövegvilágában, sem pedig a borult „füstös”, már-már giccses 90-es évek VHS-videók hangulatát idéző „retrofuturista” klipjével nem ezt adta.

Földalatti Mozgalom - Aludj

Az elmúlt 10 évben a HipHop előadók átvették a rockzenészektől a társadalom és rendszerkritikus szerepet. Amíg a rockerek többsége kemény zene mögé, alig tartalmas mondanivalót csomagol, addig a hiphopban konkrétan elhangzanak azok a gondolatok, amit az átlagemberek éreznek. Mindennapi életünk problémái köszönnek vissza a sorokból, ezért is tudnak egyre nagyobb népszerűséget elérni ezek az előadók. Persze az MC-k között húzódó ellentéteket, a magyar rap szcénában folyó háborúkat, mi nem tudjuk követni, ki kivel van jóban, ki melyik istállót erősíti, nekünk teljesen mindegy, a végeredményre fókuszálunk. A rap.hu-n egyébként minden szépen nyomon követhető, egy nagyon fontos platformja a hazai HipHop kultúrának. A Földalatti Mozgalom 2016-tól létezik, hét csapattag teszi ki a teljes létszámát Fucky, Lintu, Gyöngy, Menfis, Kenedi, Lil' Bí és Zé alkotja. Az ’Aludj’ c. dal kemény ütemre épül, a mindennapok problémáit nem csak a szövegben írják le, a klipben is rendesen visszaköszön. A tagok szerepvállalása is a ma uralkodó kettősséget mutatja be, a saját arcuk mellett, egy öltönyös, jól öltözött figurát is megszemélyesítenek. Hatásos minden együtt, a kép és a zene az utóbbi idők egyik legkeményebb és legegyértelműbben megfogalmazott kritikája nem csak a rendszer, hanem a világban zajló folyamatok ellen is.

 

Áprilisban is jár a kedvezmény a katásoknak

Több százezer adag koronavírus elleni vakcina érkezett Magyarországra

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek