Blog
2021-02-13

Koronavírus környezetvédő szemmel

A világ, csak úgy mint a képen látható florárium egy zárt rendszer. Van egy természeretes körforgás amely biztosítja az élet lüktetését benne, azonban észre kell vennünk, bármilyen cselekedet, változtatás, amelyet ezen rendszerben teszünk hatással lesz, mivel láthatatlan módon össze vagyunk kötve nem csak a környezetünkkel, hanem egymással.

Sajnálatunkra ezt a csodálatos kötelekétek, most a koronavírus terjedésével követhetjük nyomon. Szeretném egy kicsit környzetvédő szemmel megközelíteni a koronavírus helyzet egyes elemeit. 

Mint minden globális probléma esetén, elengedhetetlen a problémára adott egységes reakció. Így több "fronton", együtt kell megtenni a megelőzésre, a vírus terjedésének lassítására vonatkozó intézkedéseket: kontinensi, országos, városi szinten és egyénileg is egyaránt.

A koronavírus terjedésének sebessége nem adott esélyt számunkra, hogy több 1000 oldalban fejtsük ki miért kell a probléma fontosságára figyelnünk, egységesen reagálnunk, cselekednünk, összefognunk, felelősséget vállalunk nem csak magunkért hanem közösségünkért. Ezt a globális, egységes, gyors reagálást nagyon lényeges momentumnak tartom, véleményem szerint ez egy értékrendi forduló pontot is eredményezhet az emberiség történetében. Erről még a záró gondolatok során írok.

Mindenkire szükség van ahhoz, hogy hatékonyak legyünk és fontos, hogy mindenki: csak úgy mint a kormány; a városok, intézmények vezetői; úgy mi, magán emberek a saját szintünkön és életterünkben mindent megtegyünk a probléma megoldása érdekében -ezesetben- a vírus lelassítására.

Mi mit tehetünk egyénileg? Mit tehetünk most?

Kulcsszavak: Védekezés, megelőzés, társadalmi felelősségvállalás, tudatosság.

  • Minimalizáljuk a közösségi találkozásokat (személyes találkozók helyett, online találkozókat válasszunk, ha muszáj kimozdulnunk: tömegközelekedés helyett kerékpározzunk).
  • Idősek látogatását mellőzzük az elkövetkezendő idő során.
  • Ügyeljünk a higiéniára, alaposan, gyakran mossunk kezet szappannal, használjuk a kihelyezett kézfertőtlenítőket.
  • Kerüljük a pánik vásárlást, törekedjünk a tudatos vásárlásra.
  • Olvassunk releváns forrásból származó híreket, ne olyan forrásokra alapozzuk a meglévő információnkat amelyek csak a félelemkeltésre, pánikkeltésre, széthúzásra szolgálnak.
  • Találjunk hasznos otthoni tevékenységeket például alakítsunk ki balkon kertet vagy kapszula gardróbot. (Ezekről későbbi posztjaimban lesz szó.)

Mit várok a jövőtől?

A világjárványt követően reményeim szerint megváltozik az emberek hozzáállása az őket körülvevő problémákat illetően: gondolok itt a klímaváltozásra, a hulladék okozta problémára, a talajpusztulásra, az ivóvíz okozta problémára.. stb. Globálisan kell gondolkodnunk, de lokálisan kell cselekednünk.

Gondolva a környezetünkben élőkre, a környezeti elemek védelmére. Mivel ezen globális problémák és az általuk generált folyamatok sokkal lassabban éreztetik hatásukat és nem annyira látványosak, mint a vírus okozta krízis, jelenleg nehezebben és lassabb reagálunk rájuk globális szinten -pedig ezen problémák is ezrek életét követelik/fogják követelni-. 

De azt remélem, hogy ha megtartjuk a társadalmi felelősségvállalást, az egységes cselekvés irányvonalát, nem csak a világjárvány gyors terjedését állíthatjuk meg, hanem az emberiséget érintő globális környezetvédelmi problémákat is hatékonyan fogjuk tudni megoldani a közeljövőben.

Szerző: Pálfi Zsuzsa  kornyezetvedovagyok.hu 

 

Volt élet a Marson ?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek