Blog
2021-01-01

TOP10 VIDEÓ - TV helyett!

Valami nem változik, például a televíziók műsorkínálata. Ez a szilveszter sem hozott változást az elmúlt évekhez képest, egy év termésének újra hasznosítása volt a jellemző, a nagy műsorgyártók olcsó megoldást választottak, bár meglepő módon egy-egy reménysugár (NőComment!, Bréking) felcsillant és visszahozta azt az érzést, mintha az év utolsó napja valóban számítana nézettségi szempontból a csatornáknak.

Pedig érdemes lenne lassan komolyan venni a nézőket is, meg a fogyasztói szokások változását, hiszen alternatívát bőven találunk már és itt most nem a sima letorrentezett filmekre meg sorozatokra gondolunk. Ezektől már vannak kényelmesebb megoldások és még csak feliratot sem kell vadászni az újabb epizódokhoz, mindent megtalálunk egy helyen és egy gombnyomással már nézhetjük is a streaming szolgáltatók bőséges kínálatát.

Összeállításunkban nem a Netflix kínálatára, vagy mondjuk az HBO GO kínálatára fókuszálunk, inkább azokra az autodidakta tartalomgyártókra, akik kisebb, nagyobb rendszerességgel igencsak jó műsorokat, epizódokat dobálnak össze és online is könnyen elérhetjük azokat. Nézzünk egy olyan szubjektív TOP10-et, ami tökéletesen kikapcsol, érdekes, szórakoztató és nem utolsó sorban hazai produkció. Itt nincsenek dollármilliókból felépített díszletek, sztárszínészek, viszont van kreativitás és koncepció.

10.

A Road Movie projectet többen próbálták politikai ügyként kezelni, tény a Volt Produkció bábáskodásával, azaz Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán nevével jegyzett ötlet megvalósításához szükség volt támogatásra, de az eddig elkészült 10 kisfilmet ha valaki szép sorban megnézni, biztos, hogy nem az jut eszébe, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség fölöslegesen dobta ki a pénzt. A sorozat ügyesen nyúlt hozzá a különböző régiók és városok bemutatásához, a helyszínek mellett a főszerepet ismert zenészek, előadók adják. A projektből klipek és tévéműsorok készültek Till Attila vezetésével a TV2-n Road Movie Guide címmel, de miután a TV2-n nem mindenki tudta megnézni, online szerencsére bármikor elérhetőek ezek a kisfilmek. Nézzünk is most meg egyet:

9.

Ki ne akarná tudni, hogy hogyan készül, mondjuk a tízezres? Gyetván Csaba ’Hogyan készül’ sorozatában ez is megtalálható, ha pedig másra is kíváncsiak vagytok, keressetek rá nyugodtan, volt húsüzemben, tetőcserép gyártónál, sajtüzemben és még restaurátornál is.

8.

A Raktárkoncertek project keretében nagyon sok friss koncertfelvétel tekinthető meg ITT, ennek ellenére, mi most mégis olyan koncertet ajánlunk, ami ha nem is tudja teljesen visszaadni az élő Aréna bulik hangulatát, mégis jó érzés az élőzene mentes időszakban látni, mert egy profi produkció. Rúzsa Magdi karácsonykor tette ingyenesen elérhetővé rajongóinak a 2020. februárjában rögzített Aréna koncertjét.

7.

Érthetetlen miért nincs kihasználva itthon Péter Bence világrekorder zongoraművész tehetsége. A hajdúböszörményi fiatal zongorista szinte a világ összes nagy és emblematikus hangversenytermében megfordult már, ellenben itthon még csak egy szűk tábor ismeri. Pedig az általa készített videoklipek nagy része több milliós nézettséggel bír, a művész külön érdeme, hogy itt nem a látványvilág, a digitális trükkök vonzák a kattintásszámot, hanem maga Bence játéka és kreativitása. December végén egy több mint 30 perces összeállítással búcsúztatta az évet. Fantasztikus válogatás.

6.

A kamionosok élete tudjuk nem egyszerű. Napok, hetek az otthontól távol, út mellett, kutak parkolójában, határnál várakozás. A decemberi angol helyzet megmutatta, milyen kemény ezeknek az embereknek az élete, mikor egyik pillanatról a másikra lezárják előttük az utat és még karácsonykor sem érhetnek haza. Dajka László csatornáján a Több mint kamionos sorozatban nagyon sok érdekes videót találunk a témával kapcsolatban, ebből kiemelnénk a legutóbbi, két részből álló, Svédországban élő magyar kamionos egy napját bemutató epizódokat. Külön említésre méltó a kép és hang minősége, nagyon profin összerakott anyagokat nézhetünk meg.

5.

Szórakoztató volt a Tankcsapda zenekar december 29-i élő televíziós műsora. Márciusban már a Debrecen Televízió stúdiójából online közvetítették koncertjüket, a TankTV epizódjai is hasítanak a YouTube-on, most meg egy élő tv show keretében pótolták a szokásos elmaradt év végi debreceni koncertjüket. Az adás hosszúsága is ennek megfelelően alakult, több mint 2,5 órában nézhettük meg a három zenész sztorijait és láthattunk olyan civil vendégeket megszólalni, akik közel állnak a zenészekhez. Bochkor, Tilla, Janklovics Péter, Leander, Frenreisz Károly, Kovács Patrícia és a világ számos pontjáról üzengető rajongók is szóhoz jutottak. 

4.

Jó hangulat, csípős nyelv és két erős személyiség. A Szentesi Szandra elnevezésű YouTube csatorna tulajdonképpen Borbély Alexandra színművésznő és Szentesi Éva írónő videóblogja. A főszereplők lazán és könnyedén beszélgetnek a kamera előtt, tényleg olyan mintha ott lennénk velük a lakásukban. Fontos, hogy minden egyes videó azért ráhangolódást igényel, mert ha kizökkenünk a dumálásból, már tekerhetjük is vissza, mert elvesztjük egy perc alatt a fonalat annyira pörögnek, meg néha pozitív értelemben szétszórtak a csajok. De ez ettől jó.

3.

Amit nem lehet megunni. Bödőcs Tibor évértékelői mindig görbetükröt tartanak az elmúlt 12 hónap eseményeinek. 2020-ról is sikerült egy velős 9 percet összehozni, operatív törzsestől, családi eseményekig mindenkit pengellére állít a humorista. Tömény, beszólásokkal tele rendesen, de ilyen ez a Bödőcs Tibi. Nagy hibája a videónak, hogy rövid.

2.

Autós körökben, még pontosabban az autóvásárlásra fogékony emberek körében, egyáltalán nem ismeretlen a Becsületesnepper, azaz Kroneraff István neve. István több évtizede foglalkozik autókereskedéssel, az így felgyülemlett tapasztalatokat összegzi rendszeresen videós formában. Legnézettebb összeállításai külföldről behozott autóbehozatalokkal foglalkoznak, de műszaki és vásárlási tanácsokkal is számtalan esetben találunk kisfilmeket. Most a legutóbbi német "kirándulását" követhetjük le.

1.

Orosz Gyuri humorista évek óta az egyik legnépszerűbb standupos figura, közösségi csatornáját tudatosan kezeli, a koronavírus-járvány első hullámának idején napi szinten bejelentkezésekkel dobta fel, tökéletes érzékkel frissíti a tartalmait, amire jó példa ez az év végén bedobott GegParty is. Bruti mellett Németh Kristóf egyáltalán nem vallott szégyent, sőt még Trabarna esetlensége a hangerő problémával sem tűnt zavarónak. Lehet szórakozni.

 

A jászkeszeg az év hala

Vereséget szenvedett a DEAC jégkorongcsapata az újév első meccsén

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek