Belföld
2022-11-12

Ilarion Alfejev Karácsonyi oratóriuma a Zeneakadémián

Első alkalommal hallhatja a magyar közönség Ilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében.

 A nagyszabású Karácsonyi oratórium szólistákra, két kórusra és szimfonikus zenekarra írt, egy óra hosszúságú mű, amelyben az ortodox egyházzene ötvöződik a nyugati klasszikus zenével, a hagyományok és a modern hangzás kettőssége teszi különlegessé a darabot - olvasható a Filmharmónia MTI-hez eljuttatott közleményében.
  

  A tájékoztató szerint az oratórium szerzője, Ilarion Alfejev metropolita, a budapesti-magyarországi egyházmegye kormányzója már gyermekként megismerkedett a zeneszerzéssel és hegedülni tanult, majd húszévesen szerzetesnek állt és az egyházat kezdte szolgálni. Olyan remekművek fűződnek a nevéhez, mint a Máté passió, illetve a december 8-i koncerten felcsendülő oratórium. Az este egy színpadi beszélgetéssel indul, ifj. Bazsinka József kérdezi majd a zeneszerzőt.

    Mint felidézik, az oratórium világpremierjét Washingtonban 2007 decemberében tartották több ezer ember előtt. Ezt követően New Yorkban, Bostonban, majd Moszkvában is előadták a művet.
    A közlemény kitér arra, hogy a koncerten a Concerto Budapest működik közre. Az est dirigense Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester lesz. A kórusrészek a Magyar Állami Operaház Énekkarának és gyerekszólistáinak előadásában szólalnak meg, szólistaként pedig Kriszta Kinga és Fokanov Anatolij lép színpadra.
    További információ a www.filharmonia.hu oldalon olvasható.

A kormány minden egyes magyar munkahelyért meg fog küzdeni

MTI

Szerző
Hasonló cikkek