Belföld
2022-09-03

Több mint 26 ezer fiatalt segített adómentes keresethez a Nyári diákmunka program

Újra az iskolapadot koptatják azok a középiskolások és egyetemisták, akik júliusban és augusztusban a program támogatásával dolgozhattak - írta az MTI-nek szombaton megküldött közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A tárca által biztosított teljes, csaknem 3 milliárd forintos keretösszeg a fiatalok vakációs foglalkoztatásában hasznosult. A kezdeményezésnek köszönhetően a nappali képzésben tanuló 25 év alattiak munkatapasztalathoz és szja-mentes jövedelemhez jutottak a szünidőben.
    A Nyári diákmunka programba regisztráló fiatalok az elmúlt két hónapban dolgozhattak önkormányzatoknál, a turizmus-vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban. Mivel keresetük után január óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, még több pénzt költhetnek tanulmányi és szabadidős költségeikre.
 

   A TIM eredetileg kétmilliárd forintos keretösszeggel indította útjára az idei kiírást. Az élénk érdeklődésre tekintettel a rendelkezésre álló forrásmennyiséget mintegy másfélszeresére emelte meg a tárca. A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítették a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért. A cégeknél maximum napi 8 órás foglalkoztatás volt támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalta át. A végleges adatok szerint 4567 munkaadó kapott összesen több mint 2,9 milliárd forintot 26 503 fiatal átmeneti felvételéhez.
    A támogatott 16-25 évesek négyötöde önkormányzatoknál, hivatalsegédként talált munkaalkalmat. Több mint ötezren vállalkozásoknál enyhítették a nyári többletterhelést a mezőgazdasági és idegenforgalmi főszezonban. Az idei résztvevők túlnyomó többsége, 95 százaléka középiskolás. Területi bontásban a jól hajrázó Szabolcs megye lett az első, közel 3800 diákmunkással, szoros másodikként futott be Borsod. Kétezer fölötti a támogatottak létszáma Békésben és Csongrádban is.
 

   Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár elmondta: "A fiatalok foglalkoztatási helyzete az általános mutatókhoz hasonlóan jelentősen javult 2010 óta. Munkanélküliségi rátájuk az akkori 30 százalékról a harmadára esett vissza. A pályakezdők elhelyezkedésének ösztönzését szolgálja a 25 év alattiak januárban bevezetett szja-mentessége. A Nyári diákmunka program a tanulók, hallgatók későbbi munkavállalására készít fel, a megszerzett tapasztalatok megkönnyítik majdani munkahelyi beilleszkedésüket. A kormány a tizedszerre meghirdetett kezdeményezéssel már mintegy 270 ezer fiatalt segített vakációs álláshoz, pénzkeresethez összesen 27 milliárd forint ráfordítással."

Jubileumi diplomásait köszöntötte az agrárkar

A szegedi fiatalok érkeznek a DESOK-ba

MTI

Szerző
Hasonló cikkek