Belföld
2022-07-24

Öt ország is megpuccsolta az EU gázcsökkentési tervét

Az Európai Unió – főként déli – országainak egy csoportja a javaslat szerdai debütálása után kevesebb mint 24 órával máris megsemmisítette Brüsszel azon törekvését, hogy szabályozza a tagállamok gázfogyasztását - olvasható a hellomagyar.hu összegző elemzésében.

Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Ciprus és Görögország határozottan nemet mondtak arra tervre, miszerint az EU tagállamainak 15 százalékkal kellene mostantól csökkenteniük a gázfelhasználásukat, mintegy takarékoskodva a téli időszakra.

A jóváhagyáshoz minősített többség szükséges – 15 ország, amely az EU lakosságának 65 százalékát képviseli.

Az egyéni vétók, sürgősségi eljárás lévén ebben az esetben nem érvényesek.

Az EU energiaügyi miniszterei jövő keddi ülésükön tárgyalják a javaslatot és magát a gázválságot, illetve annak megoldási tervét, de addigra a Bizottság javaslata már elveszett ügy lehet.

A szavazatok földrajzi megoszlása nem újdonság – meglehetősen gyakran kerülnek összetűzésbe pénzügyi vitákban a takarékosabb északi és a pazarló, szegényebb déli államok.

Utóbbiak most úgy érzik, hogy a javaslat nem szól másról, mint hogy a kétségkívül bajban lévő Németországnak dobjon az egész szövetség mentőövet.

Robert Habeck német alkancellár csütörtökön bírálta azokat az országokat, amelyek nem akarnak részt venni a spórolásban. „Energiát kell megtakarítanunk Európában, és mindenekelőtt gázt” – mondta Habeck egy sajtótájékoztatón. „Ez azt jelenti, hogy azoknak az országoknak, akiket nem érinti közvetlenül az oroszországi gázcsökkentést, segíteniük kell más országoknak. Ellenkező esetben nem lenne európai szolidaritás.”

Sokan nem értenek ezzel egyet, nem utolsósorban Athénban – a görögöknek keserű emlékei vannak arról, hogy a 2015-ös adósságválság idején pénzügyi szolidaritást kért Németországtól. “Tegyük fel, hogy csütörtökön csökkentjük a gázfelhasználást – ez nem jelenti azt, hogy több gáz megy majd Németországba. Ez nem jelenti azt, hogy vannak üres vezetékek, amiket meg lehetne tölteni” – mondta Kostas Skrekas görög energiaügyi miniszter a helyi rádióban. “Érdekes, hogy a Bizottság hogyan tehette meg ezt a bejelentést komoly konzultáció nélkül.”

Battai Sugár a vb-arany után

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek