Belföld
2022-04-09

Elhunyt Csiga Sándor

 Dalszerzőként  A zöld a bíbor és a fekete szövegírójaként vált elsősorban ismertté.

66 éves korában elhunyt Csiga Sándor dalszövegíró, zeneszerző, sárkány-  és vitorlázó repülő pilóta.

 Dalszerzőként  A zöld a bíbor és a fekete szövegírójaként vált elsősorban ismertté.

 Pályafutása során többek között Máté Péter, Bencsik Sándor és Cserháti István szerző-, alkotótársa is lehetett.

1979-ben a Dinamit 1980-ban a Pandoras Box megalakulásánál is ott volt. Később, aktív zenei korszaka után a Hello Magazin főmunkatársaként is a rock műfajának életben tartásáért tevékenykedett.

15 évesen tanult meg vitorlázógépet vezetni. Mikor a P.Boxot otthagyta, 1983-ban sárkányrepülő pilóta, nemsokára pedig válogatott kerettag lett. Addigra már megrepülte az ezüstkoszorút több kupán is szép eredményeket ért el.

2009-ben megválasztották a MRSz (Magyar Repülő Szövetség) ellenőrző bizottság elnökévé 5 éves ciklusra, ami 2014 májusában járt le.

 

" Az a bizonyos rock-himnusz, a Zöld, a Bíbor és a Fekete zenéje régebb óta készen volt, de Bencsikék valamiért nem nagyon szerették ezt a dalt. Készült rá szöveg, de még nem éreztem igazán kiforrottnak, így vártunk a bemutatóval. Mikor a rádióban este hallottam, hogy meghalt Radics Béla, már tudtam, ez a nóta róla fog szólni. Nagyon rövid idő alatt elkészültem a verssel, emlékszem, összepróbáltuk a dalt, fölálltunk és mentünk a temetésre. Akkor még nem gondoltam, hogy Bencsik Samu, akivel együtt álltunk Béla sírjánál, öt év múlva Ausztriában kiveti magát az emeltről. Schuster Lóránttal, a P. Mobil frontemberével 1993-ban megbeszéltük, hogy egy versszakot hozzáírok, ami kifejezetten az öngyilkosságba menekült gitárosnak állít emléket. Az új verziót négy nagyszerű énekes – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula és nem utolsó sorban, a közelmúltban elhunyt Tunyogi Péter – énekelte lemezre; máig fantasztikus siker. "    (  zene.hu 2009.03.04.]

Kritika

Helló Lányok! - húsvéti készülődés

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek