Belföld
2022-03-22

Felmérések szerint 800 ezer nyugdíjas vállalna munkát

A magyar munkaerőpiac több mint 10 százalékát a szövetkezeti foglalkoztatási formák teszik ki, melyek a hazai munkaerőpiac versenyképességét is jelentős mértékben alátámasztják.

A Nyitok hálózattal együtt létrehozott programot a nyugdíjas szövetkezeti mozgalom népszerűsítésére indították el. 
Kósa Lajos, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke előadásában elmondta, hogy a szövetkezetek nagyon különleges foglalkoztatási formák, hiszen a tagok maguk határozzák meg, hogy milyen munkát vállalnak és ők döntenek arról is, hogy mikor érnek rá. 
Ma Magyarországon 96 diákszövetkezet, 165 nyugdíjas és 6 kismamaszövetkezet van. A diákok 18-25 éves kor között kiugróan magas arányban vállalnak munkát szövetkezeten keresztül, a diákszövetkezeteknél bejelentkezett tanulók létszáma mintegy 150-160 ezer, de ez folyamatosan változik. 2021-ben 61 milliárd forint nettó árbevétellel számolhatott ez a szövetkezeti forma. 
A nyugdíjas szövetkezetek 2017-ben indultak, jelenleg  120 aktív vállalatnál 100 ezer foglalkoztatott van, a tavalyi árbevételük pedig 11 milliárd forint volt. 
A Nyitok  Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezet konzorcium vezetésével létrejövő, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal alkotott konzorciumként az érintett program keretében a legújabb nemzetközi tapasztalatok felhasználásával a harmadik generációs Nyitott Tanulási Központ modell, mint az alapkészségek és tanulási tevékenységek innovatív modelljének fenntartását és továbbfejlesztését valósítja meg. 
A program szolgáltatásait eddig több mint 55 ezer fő vette igénybe, a képzéseket pedig közel 40 ezer fő sikeresen elvégezte, a kiosztott tanusítványok száma pedig meghaladta a 70 ezret.
 

Egyetem tér

Zöld Mozi

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek