Belföld
2022-01-18

Minden a működésről és a szerelésről

Mire is szolgálnak a szűrők?

Sokféleképpen kerülhet szennyeződés az autók rendszerébe, többek között kívülről vagy akár belülről is, a mozgó alkatrészek, mint például a szivattyúk vagy a kompresszor kopása nyomán. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük fontos szerepet játszik a szűrő, tehát a jármű működési környezetének különféle szennyeződésektől való megtisztítására szolgál.

Hogyan is tarthatjuk őket tisztán?

Először is olyan terméket kell választanunk, ami megfelelő a saját kocsinkhoz, hiszen ha nem kompatibilis, akkor nem is hatékony és könnyebben is hibásodik meg. Fontos, hogy kiváló minőségű autós folyadékokat használjunk, ugyanis, ha nem olyan jó könnyen eldugíthatja a szűrőket. Emellett kerüljük el a motor és sebességváltó túlmelegedését. 

Hogyan is néz ki egy szűrő?

Egy házból és egy szűrőelemből áll a legtöbb szűrő. A szűrőelem redőzött papírból, nemezből vagy szintetikus szálakból készül, vagyis a folyadékokat és a levegőt is átengedik, azonban megfogják azokat a szennyeződéseket, amelynek nem kellene bekerülnie a járműbe. Emellett pedig bizonyos termékek szerkezete fémhálót is tartalmaznak, amely megvédi a szűrőelemet a deformációtól.

Az alapmodell mellett számos alkatrészek is kiegészíthetik a szűrőket, mint például a levegőszűrőkben lehet valamilyen lapátkerék, ami a nagyon szennyezett levegőt tisztítja. 

Autószűrők illusztrációja az autodoc.hu weboldalról

Miért hibásodhatnak meg?

Egyrészt ha már nem olyan jól teljesít a szűrő, akkor gondolhatunk arra, hogy elkezdődött a meghibásodás. Például a szívó vagy üzemanyag rendszerben rontják az üzemanyag-levegő keverék létrehozását az eltömődött szűrők, ezáltal a motorteljesítmény is csökkenhet. Ezért előfordulhatnak kellemetlen szagok is a gépjárműben. Néhány esetben pedig a gyújtáskihagyás is megtörténhet. Azonban nincsenek jelei az eltömődött olajszűrőnek, ugyanis  megkerülőszeleppel van felszerelve.

Okok:

Az alkatrészek korai kopása többek között a szűrők szennyezettsége miatt alakulhat ki, vagy akár a gyenge minőségű autós folyadékok miatt. Emellett pedig a levegőszűrők meghibásodnak, ha a forgattyúsház szellőztető rendszere hibásodik meg.

 

Milyen gyakran kell cserélni a szűrőket?

Az olajszűrő. A csere időpontja az autó futásteljesítményétől függ, de meg kell jegyezni, hogy a különböző rendeltetésű autók azonos futásteljesítménye esetén a szűrő kopása jelentősen eltérhet. Egy városi autó olajszűrője például sokkal nagyobb igénybevételnek lesz kitéve, mint egy olyan autóé, amely főként autópályán közlekedik, ami azt jelenti, hogy gyakrabban kell cserélni. Az ökölszabály szerint a szűrőt olyan gyakran kell cserélni, mint az olajat az autó motorjában. Minden autómárkának megvan a maga olaj élettartama, de általában 10000-15000 km között van.

Légszűrő. A légszűrőt a menetrendszerű ellenőrzéshez hasonlóan gyakran kell cserélni, a gyártók 15000-30000 km-enként javasolják. Mindazonáltal szorosan nyomon kell követni egy elem szennyezettségi fokát, és annak megfelelően kell cserélni, különben a motor elkezdhet repedezni. Különös figyelmet kell fordítania a légszűrőre, ha poros (vidéki vagy burkolatlan) utakon kell közlekednie. Ilyen körülmények között pillanatok alatt bepiszkolódik.

Kabinszűrő. Kiderült, hogy egyes autótulajdonosok nem is gondolnak az utastéri szűrő cseréjére, és évekig üzemeltetik azt. A mesterek és a gyártók azt tanácsolják, hogy szorosan figyeljük a szennyeződését, és körülbelül 20000-25000 km-enként cseréljük ki. Valójában a belső levegő tisztasága függ tőle. Ezenkívül a modern járművek aktívszenes szűrőelemekkel is fel vannak szerelve, amelyek nemcsak a port szűrik ki, hanem a kellemetlen szagoktól is megszabadulnak.

Olimpiai bajnokkal készült az újabb ökölvívó sikerekre a kick-boxos Veres Roland

Leszúrta lakótársát - helyben hagyták az elsőfokú ítéletet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek