Belföld
2022-01-13

Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány, jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.

Gulyás Gergely közölte a Kormányinfón, hogy február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. Hozzátette, hogy a 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő.

A koronavíruson "átesettség fogalma" az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget.

Továbbá ismertette, hogy nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.

A karantén ideje is lerövidül, a felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor "lehet szabadulni".
Gulyás Gergely elmondta, az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.

Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás, ismertette a miniszter.

Idén több otthonteremtési támogatás véget ér

Gazdag választék leendő bölcsészeknek

MTI

Szerző
Hasonló cikkek