Belföld
2022-01-11

A rendelkezésre álló vakcinák hatékonyak az omikron variánssal szemben

Az előzetes adatok továbbra is azt mutatják, hogy az új típusú koronavírus ellen rendelkezésre álló vakcinák hatékonyak az omikron variáns által okozott súlyos betegségek és a kórházi kezelések megelőzésére is - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden.

Az Európai Unió amszterdami székhelyű gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség kedden kiadott közleményében a többi között úgy fogalmazott: tanulmányok szerint az omikron vírusváltozat esetében a koronavírus okozta, tünetekkel járó betegségek elleni vakcinák hatékonysága valamivel alacsonyabb és idővel csökken is, a többi vírusváltozathoz képest.

Kiemelték ugyanakkor: noha az omikron fertőzőbbnek mutatkozik, mint a koronavírus más változatai, a vírusvariánssal történt megfertőződés után kisebb a kockázata annak, hogy az érintettek kórházba kerüljenek. A kórházi ápolás szükségességének kockázata jelenleg a delta variáns kockázatának mintegy fele, egyharmada - hívta fel a figyelmet az EMA közleménye.

A vonatkozó tanulmányok azt is jól mutatják, hogy az oltás továbbra is magas szintű védelmet nyújt az omikron variánshoz kapcsolódó súlyos betegségek és kórházi kezelés ellen. Azok az emberek, akik megkapták az oltások emlékeztető adagját is, jobban védettek, mint azok, akik egy, vagy akár két oltást kaptak - olvasható a kommünikében.

Az európai gyógyszerfelügyeleti hatóság azt is közölte, hogy a rendelkezésre álló vakcinák csökkentik a kórházi kezelés, vagy a halálozás kockázatát a terhes anyák esetében is anélkül, hogy bármifajta szövődményt okoznának, vagy károsítanák a születendő babát. A koronavírus ellen szájon át adható és intravénás szerek pedig megőrzik hatékonyságukat az omikronnal szemben is, és segíthetnek korlátozni a betegségek lefolyását.

Az EMA hangsúlyozta: az oltás továbbra is a világjárvány elleni küzdelem legjobb eszköze. Erőfeszítéseket kell tenni a jelenleg nem oltott vagy részlegesen beoltottak arányának növelésére, valamint az emlékeztető oltások beadásának felgyorsítására - hangsúlyozta a szervezet.

Az uniós gyógyszerügynökség továbbra is figyelemmel kíséri a koronavírus elleni oltóanyagok hatékonyságára vonatkozó legfrissebb adatokat, beleértve az omikron variáns okozta betegséget is - tették hozzá közleményükben a szervezet szakemberei.

Szárazkolbász

Csúzhat a bajnoki rajt, marad a 12 csapatos NB I.

MTI

Szerző
Hasonló cikkek