Belföld
2021-11-16

Pintér: Magyarország biztos partner a kiberbűnözés elleni harcban

Magyarország biztos partner a kiberbűnözés elleni harcban - jelentette ki a belügyminiszter kedden egy kiberbűnözéssel foglalkozó konferencia megnyitóján, Budapesten.

Az online közvetített rendezvényen Pintér Sándor felidézte: 20 évvel ezelőtt, 2001. november 23-án harminc ország minisztere látogatott el Budapestre, hogy az Európa Tanács (ET) számítástechnikai bűnözésről szóló egyezményének aláírásával elkötelezze magát a kiberbűnözés elleni harc iránt.

Az úgynevezett Budapest Egyezményt azóta már 66 állam ratifikálta, ami bizonyítja a dokumentum hatékonyságát, egyben időtállóságát is - értékelt a miniszter.

Elmondta, hogy hamarosan ratifikálhatják az egyezmény új, második kiegészítő jegyzőkönyét is, amely hatékony eszközt nyújt majd a hatóságoknak a kiberbűnözés elleni fellépéshez.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a technológia fejlődésével folyamatosan nő a kiberbűnözés intenzitása és összetettsége. Ez a bűnüldöző szervek részéről is határozott fellépést, gyors reagálást és folyamatos tanulást igényel - szögezte le.

Pintér Sándor kiemelte, hogy a kiberbűnözés már nemcsak egy önmagában létező bűnözési forma, hanem megjelenik a hagyományos bűncselekmények kísérőjelenségeként is. Úgy vélekedett: a globális összefogás, a hatékony nemzetközi keretek kialakítása alapozza meg a kiberbűnözők elleni sikeres fellépést, a kiberbiztonságot.

A miniszter szerint Magyarország megfelelő módon reagált ezekre a kihívásokra, így jött létre a virtuális környezetben elkövetett bűncselekményekre szakosodott rendőri részleg is.

Pintér Sándor rámutatott arra, hogy az elektronikus bizonyítékok hatékony gyűjtése, megőrzése és átadása kiemelten fontossá vált. A Budapest Egyezmény nyomán kialakult kapcsolati hálózatban pedig a részt vevő országok folyamatosan, napi szinten megosztják egymással az információkat.

"A gyors és állandó adatcsere meghatározó pontja a nemzetközi szervezett bűnözési csoportok felderítésének és elfogásának - közölte a magyar belügyminiszter.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára mindenekelőtt figyelemreméltónak nevezte, hogy Pintér Sándor - ahogy húsz évvel ezelőtt - most is belügyminiszteri pozícióban lehet vendéglátójuk, egyúttal mind a miniszternek, mind a magyar hatóságoknak köszönetet mondott a kiberbűnözés elleni fellépésben való közreműködésért.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az internet terjedésével "jelentősen felgyorsultak az események", a kiberbűnözés egyre elterjedtebb és egyre több módon károsíthatja meg a társadalmakat. A főtitkár azt is kiemelte, hogy nőtt a magán-, az állami, illetve a nemzetközi szervezeteket érintő adatlopások száma, továbbá közintézményeket, választási rendszereket is érnek támadások.

Mindemellett napjainkban a koronavírus-járványt is kihasználták a bűnözők, hamis tesztek, gyógyszerek értékesítésével - figyelmeztetett, kiemelve, hogy emberéleteket is veszélyeztethet a kiberbűnözés.

Az ET főtitkára hangsúlyozta, hogy a technológia gyorsan fejlődik, ezért a bizonyítékok megszerzését szolgáló rendszereket is fejleszteni kell. Véleménye szerint a második kiegészítő jegyzőkönyv mérföldkövet jelent. Ez egyebek mellett lehetővé teszi a hatóságok számára a domain- (internetes tárhely) információk megszerzését, továbbá adatszolgáltatási kötelezettséget is előír az internetszolgáltatók számára - sorolta példaként, kiemelve: mindez meggyorsítja a nyomozó munkát.

Az Európa Tanács kiberbűnözéssel foglalkozó szakmai rendezvényét, az "Octopus Konferenciát" a magyar elnökség programsorozata részeként szervezték meg. A nyitórendezvény lehetőséget ad a Budapest Egyezmény elfogadása 20. évfordulójának és az új, második kiegészítő jegyzőkönyv elfogadásának megünneplésére, valamint a kiberbűnözés elleni globális összefogás áttekintésére - írták a szervezők.

Lakástüz, majd karambol

Újabb francia vállalat beruházása segíti a magyar gazdaság növekedését

MTI

Szerző
Hasonló cikkek