Belföld
2021-11-05

Varga Mihály: a kormány a jövő évet is a gazdaság újraindításának szenteli

Az idei év mellett 2022-t is a gazdaság újraindításának szenteli a kormány, folytatódnak az adócsökkentések, az adókedvezmények, a versenyképesség javítását célzó beruházások támogatása - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Figyelő Top 200 gálaestjén csütörtökön.

Kiemelte: a kormányzati támogatások pénzügyi fedezete rendelkezésre áll, abban az esetben is, ha a politikai vitát az unióval nem sikerül rendezni.
A sikeres újraindulás után vissza kell állni a hiány- és adósságcsökkentő pályára, ezzel lehet ugyanis megalapozni a gazdaság teljesítményének hosszú távú növekedését - hangsúlyozta.
A kormány válság esetén sem adta fel alapelveit, a gazdaságpolitika három-négy központi elemét, így a családközpontúságot, a munkahelyek megtartását, a beruházások támogatását és az adócsökkentéseket - húzta alá a pénzügyminiszter.
Varga Mihály megjegyezte, hogy a gazdaság kiállta a válság próbáját, ezt mutatják a növekedés mutatói, a beruházási adatok, az export-teljesítmény, a lakosság beruházásai és a fogyasztási kiadások. A második negyedévben közel 18 százalékos volt a növekedés mértéke, amire eddig nem volt példa - emlékeztetett. Arra is kitért, hogy az Európai Unióban mindössze kilenc ország gazdasága indult újra, Magyarország mellett például Írországé. Azzal folytatta, hogy a válság előtti teljesítményét a régióból több ország is elérte, ami azt mutatja, hogy az Európai Unión belül a növekedés súlypontja Közép-Európába tevődött át.
A kormány figyelt arra, hogy a gazdaságvédelmi és -újraindítási intézkedések közepette a gazdaság hatékonyságán és versenyképességén is javítson - ecsetelte a tárcavezető. Ezen erőfeszítések eredményességét a külföldi szervezetek is visszaigazolták - tette hozzá, utalva az ország felminősítésére, a versenyképességi rangsorokban való előbbre sorolására és az országkockázati felár csökkenésére.
A pénzügyminiszter jelezte, hogy látják a "sötét felhőket", azaz a kockázatokat, amelyek fékezhetik a növekedést. Ezek közül a járvány újabb hullámait, az inflációt, és ezen belül az energiaárak emelkedését, illetve az alkatrészhiányok problémáját említette meg. Az energiaárakról szólva megjegyezte, hogy a kormány olyan hosszú távú szerződéseket kötött a gázszállítás területén, amelyek "védeni tudnak az azonnali hatásoktól".
Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy bíznak a monetáris politikában az infláció megfékezését tekintve, továbbá úgy gondolják, hogy az újraindulás után "normalizálódnak" az árak. Azt is hozzáfűzte, hogy az alkatrész- és chiphiány visszarendeződése hosszabb folyamat, de ez a probléma a következő évben várhatóan már nem fékezi a termelést.
A pénzügyminiszter az idei rekordmagas 6,8 százalékos gazdasági növekedés után jövőre is magas ütemű növekedésre számít.
A miniszter végül arról is szólt, hogy a kormány 2010-ben egymillió új munkahelyet ígért tíz év leforgása alatt, de ezt - mint mondta - "tizenegy év alatt sikerült teljesíteni". Jelenleg a gazdaság a munkaerőhiány "kellemes problémájával" szembesül - jegyezte meg utalva arra, hogy az a munkaerőpiaci tartalékok kiaknázásával enyhíthető.
 

Debrecenbe látogatott Palkovics László

Orbán: csak az oltás véd meg

MTI

Szerző
Hasonló cikkek