Belföld
2021-10-27

Jócskán 250 ezer alatt a nyilvántartott álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat októberi adatai szerint a tavaly januárinál is kevesebb a regisztrált álláskereső Magyarországon, számuk a 246 ezret közelíti, az egy évvel ezelőtti szintnél 60 ezerrel alacsonyabban alakul. A csökkenés a vírusválságban tapasztalt legmagasabb, 2020 nyári értékhez képest meghaladja a 130 ezer főt - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca szerdai közleménye szerint.

Hatalmas utat jártunk be a munkaalapú társadalom megteremtésében, hiszen a baloldali kormányok utolsó teljes évének végén, 2009 decemberében 604 ezer álláskeresőnél tartott Magyarország - fogalmazott az államtitkár.
    Úgy vélte, mára vitán felül kiheverte a világjárvány sokkját a hazai munkaerőpiac. A foglalkoztatottak száma a rendszerváltás óta nem tapasztalt magasságokban jár, 4,7 millió körül alakul. A magyar munkanélküliségi ráta a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. Az álláskeresők számát 2021 elejére sikerült 300 ezer alá szorítani, csak az elmúlt tíz hónapban 50 ezer fő feletti a mérséklődés - emelte ki.
    Schanda Tamás kifejtette: "A magyar emberek nem segélyből, hanem munkából akarnak megélni. A kormány a legnehezebb időszakban bértámogatással, adócsökkentéssel segítette a munkahelyek megőrzését. A gazdaság újraindulását a beruházások ösztönzésével, célzott vállalkozásfejlesztési programokkal gyorsítottuk fel. A teljes foglalkoztatás felé vezető úton rendkívül kedvező fejlemény, hogy a legtöbb új munkahely a tartós versenyképességet megalapozó ágazatokban, az IT szektorban, a szakmai, tudományos tevékenységekben és az építőiparban jött létre."
 

Járműmérnök workshop a MK-n

A Bátrak Erdejébe viszi utasait a Zsuzsi Halloween előestéjén

MTI

Szerző
Hasonló cikkek