Belföld
2021-10-22

Dancs Ferenc: a függetlenségért, a szabadságért és a demokráciáért érdemes harcolni

A függetlenségért, a szabadságért és a demokráciáért érdemes harcolni és ebben a tekintetben az amerikaiak és a magyarok hasonló történelmi tapasztalatokkal rendelkeznek - mondta csütörtökön az Egyesült Államok szövetségi fővárosában, Washington DC-ben Dancs Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium migrációs kihívásokért és észak-amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A Magyarország washingtoni nagykövetsége által szervezett október 23-ai megemlékezésen a helyettes államtitkár úgy fogalmazott: "a szabadság nem adott, hanem megszerezhető". Dancs Ferenc hangsúlyozta: "napjainkban is harcolnunk kell a szabadságunkért, meg kell őriznünk szabadságunkat a dezinformációval és az álhírekkel szemben, ha hatékonyan akarjuk kezelni a közös kihívásokat".
    A politikus ünnepi beszédében arról is szólt, hogy a hit és a bizalom kényes és törékeny dolgok, amelyeket "nagyon nehéz megszerezni, de nagyon könnyű elveszíteni". Példaként említette a Szabad Európa Rádiót, amelynek "imázsa a magyar emberek fejében nagymértékben megkopott", miután 1956-ban sok ártatlan fiatalember vesztette életét a Szabad Európa Rádió által ígért segítségre várva, amely végül nem érkezett meg.
    "A magyarok szkeptikusak, megtanulták azt a leckét, hogy a bajban csak magukra számíthatnak. De ez nem azt jelenti, hogy ezekben a zűrzavaros időkben nincs szükségünk megbízható partnerekre" - fogalmazott Dancs Ferenc. Az Egyesült Államok Magyarország egyik legfontosabb szövetségese és a magyar nép örökké hálás lesz azért, hogy az amerikaiak 1956 után tárt karokkal fogadták a magyar forradalmárokat - tette hozzá.
    A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kommunista diktatúra elől menekülő magyarok 1956-ot követően nem léptek be illegálisan az Egyesült Államokba, hanem türelmesen kivárták a sorukat, és betartották az amerikai törvényeket és a helyi szokásokat, alkalmazkodva az amerikai életmódhoz.
    Kiemelte: ma az Egyesült Államok és Magyarország hasonló kihívásokkal néznek szembe, mint például az illegális bevándorlás, a koronavírus járványa elleni küzdelem, vagy a globális terrorizmus elleni harc.
    Dancs Ferenc a két ország járványhelyzetre adott közös válaszának példájaként megemlítette Karikó Katalin világhírű magyar kutató nevét, aki pályafutását Magyarországon kezdte, majd az Egyesült Államokban az ő vezetésével fejlesztették ki az úgynevezett, hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő Covid-19 elleni vakcinát.
 

Kórházban volt a brit uralkodó

El kell kezdeni a felzárkózást!

MTI

Szerző
Hasonló cikkek