Belföld
2021-08-10

Ha nyíregyházi diák vagy és érdekel a honvédelem, itt a helyed

Szeptembertől megnyitja kapuit a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiuma. Az új intézmény a honvédelem iránt érdeklődő, nyíregyházi középiskolába felvett diákokat fogadja. Szűcs László a honvedelem.hu-n Horváth András alezredessel, a kollégium vezetőjével beszélgetett.

„A kollégium nem önálló oktatási intézmény lesz, hanem a debreceni honvéd középiskola nyíregyházi telephelye, amelynek hivatalos neve: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiuma” – tudtuk meg Horváth András alezredestől, aki elárulta azt is, hogy az intézménybe azok a nyíregyházi középiskolákba felvett diákok jelentkezhetnek, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és vállalják, hogy a Honvédelmi Alapismeretek elnevezésű tantárgyat tanulnak. Azaz tanítási időben a normál középiskolai oktatásban vesznek részt, majd délutánonként e speciális ismereteket adó kollégiumban laknak. „Természetesen ez többletelfoglaltságot jelent a diákoknak, akik nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is elsajátítják a honvédelmi ismereteket – úgy, ahogy azt a köznevelési törvény előírja. Emellett pedig nagy hangsúlyt fektetünk a fizikai felkészítésre is, de úgy, hogy a jogszabályban előírt kötelező kollégiumi foglalkozásokat – például a tanulószobát, avagy közismertebb nevén a szilenciumot – is megtartjuk számukra” – árulta el az intézmény vezetője.

Horváth András alezredes szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a mai napig nagyon sok férfi és nő számára vonzó a katonai pálya, így nem meglepő, hogy az új intézménybe is szép számmal jelentkeztek érdeklődő diákok. Jelenleg 24-en szeretnének a kollégiumban lakni, de a kollégiumvezető biztos benne, hogy az augusztus 31-én 17 órakor, a szülők jelenlétében megtartandó ünnepélyes tanévnyitóig még jó páran beadják jelentkezésüket. Ezt egyébként a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium honlapján, a „Nyíregyházi Honvéd Kollégium” menüpont alatt, illetve a nyiregyhazahonvedkollegium@gmail.com emailcímen tehetik meg. Maximális létszám nincsen, akár 400 gyereket is el tudnának helyezni a kollégiumban, amely a Nyíregyházi Egyetem kampuszán található – tette hozzá.

A diákokról öt kollégiumi nevelőtanár gondoskodik majd, közülük ketten katonák. Egyikük jelenleg önkéntes műveleti tartalékos, aki végzettsége szerint testnevelő tanár. „Több, mint egy évig együtt szolgáltunk az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél, ahol parancsnokhelyettes voltam. Láttam azt, hogy milyen a hozzáállása, hogy szeret tanulni, illetve át is tudja adni a megtanultakat. Ezért kértem fel, hogy csatlakozzon hozzánk, s ő örömmel mondott igent” – mesélte a kollégiumvezető.

Az alezredestől megtudtuk azt is, hogy a leendő kollégisták számára a szállás térítésmentes, csak az étkezésért kell fizetniük. Emellett ingyenesen sportolhatnak majd a Nyíregyházi Egyetem területén, valamint szintén díjtalanul használhatják az egyetem uszodáját és könyvtárát is. Mindezek mellett a kollégium ingyenes, emelt szintű angol nyelvi oktatást, valamint informatikai képzést is biztosít számukra.

Az intézmény napirendjében hasonlít majd a Magyar Honvédségnél megszokottakhoz. „Mivel a diákjaink a város különböző középiskoláiba fognak járni és némelyik elég messze van a kollégiumtól, úgy tervezem, hogy minden reggel 6 órakor lesz az ébresztő. Ezt követi a kötelező reggeli torna, a szobák rendbetétele, illetve a tisztálkodás. A fél hétkor kezdődő reggelit követően indulnak majd el az iskolákba. Mivel lesznek olyanok, akik nem nyíregyházi lakosok, az első időszakban – ha szükséges – el is kísérjük őket az iskolákba, hogy megtanulják, melyik tömegközlekedési eszközzel juthatnak el a tanintézményekbe” – mondta Horváth András alezredes, hozzátéve: a délutáni szilenciumot követően sportfoglalkozások, valamint angol nyelvi és informatikai képzés is vár a kollégistákra, akik számára 22 órakor érkezik el a takarodó ideje.

A kollégiumvezető úgy véli, a projekt „sikerre van ítélve”, s bízik abban, hogy néhány éven belül önálló oktatási intézményként működhet majd a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium.

Hamarosan debütál az Óz, a csodák csodája

Szerdán újra csökken a benzin és a gázolaj átlagára

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek