Belföld
2021-07-30

Amikor a tündérmese rémálommá válik

A Magyar Rendőrség is részt vesz az EUROPOL Emberkereskedelem elleni küzdelem világnapja alkalmából meghirdetett, figyelemfelhívó, megelőzési célú akciójában.

A Magyar Rendőrség is részt vesz az EUROPOL Emberkereskedelem elleni küzdelem világnapja alkalmából meghirdetett, figyelemfelhívó, megelőzési célú akciójában.

Az EMPACT Akcióterv az Európai Unió területén megvalósuló emberkereskedelem elleni küzdelemre fókuszál, a kizsákmányolás minden formájával szemben fellépve. Az egész világon emberek millióit tartják megalázó, lealacsonyító, embertelen körülmények között gyárakban, farmokon, lakásokban. Az emberkereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt. A fizikai kényszerítéstől a csapdát rejtő, hamis ígéretekig számtalan módon kerülhet bárki emberkereskedők hálójába. Nemcsak fenyegetéssel, erőszakkal vagy a kényszer más formáinak alkalmazásával tudják áldozataikat rávenni a munkára, hanem sokszor szerelmet színlelve, könnyű pénzkeresetet ígérve, csalással, megtévesztéssel vagy az áldozat védekezésre képtelen állapotával visszaélve.

 

A bűncselekmény fő jellemzője a rendszeres előnyszerzés érdekében történő kizsákmányolás, amelyet nemcsak határokon átívelően, szervezetten, hanem egy államon belül, sőt akár egy adott háztartáson belül is elkövethetnek. Az emberkereskedelem áldozatai nemcsak a külföldön prostituáltként dolgoztatott nők, férfiak és gyermekek, hanem azok is, akiket kényszermunkára és rabszolgaságra fognak, sokszor megfosztanak papírjaiktól, pénzüktől és legtöbbször emberi méltóságuktól is. Magyarországon az áldozatok többségéről elmondható, hogy leginkább szexuális kizsákmányolásra irányuló bűncselekményekben sértettek.

 

Az áldozatok sokszor vagy félnek, és nem mernek a hatóságokhoz fordulni, vagy nincsenek tisztában azzal, hogy ők maguk kizsákmányolás áldozatai. Ezért fontos tudatosítani bennük, hogy merjék felvállalni a helyzetüket, bízzanak a hatóságok munkájában! Bízzanak abban, hogy megfelelő segítséget és támogatást kapnak, valamint hogy az őket kizsákmányolókat elfogják és felelősségre vonják! A környezetükben élők igyekezzenek felismerni a jeleket, és tegyenek bejelentést, ha ismerőseik, szomszédjaik, szűkebb lakóközösségük körében emberek kizsákmányolására gyanakodnak!

 

Mindannyian tehetünk azért, hogy embertársaink ne váljanak emberkereskedők áldozataivá.

Forrás: police.hu

Már a Moderna is adható 12 év felettieknek

Egész Debrecenben nem lesz melegvíz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek