Belföld
2021-06-29

Átfogó vallásturisztikai fejlesztés valósult meg Gyöngyösön

Csaknem félmilliárd forintból átfogó vallásturisztikai fejlesztés valósult meg Gyöngyösön, miután a több éven át tartó beruházássorozat utolsó elemét is átadták - tájékoztatta a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft. projektmenedzsere az MTI-t.

Papp Hajnalka közölte: a városi önkormányzat és a felsővárosi római katolikus főplébánia konzorciuma korábban mintegy 492 millió forintot nyert erre a célra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából.
  

 Az európai uniós támogatásból az elmúlt években elkészült a Szent Bertalan-templom toronysisakjainak rekonstrukciója, míg az épület déli tornyában látványliftet, a plébánián pedig kávézót és jegypénztárt alakítottak ki.
    

A projektmenedzser kiemelte: a Szent Bertalan-templom jelentős egyházi gyűjteménnyel rendelkező kincstárával és lapidáriumával fontos turisztikai célpont a térségben, az 1917-es tűzvészben megsemmisült eredeti toronysisakok hű rekonstrukciójával és a látványfelvonóval pedig egyedülálló attrakció jött létre.
    

Mindezeket ugyancsak a projekt keretében megújult kerékpárút köti össze a mátrafüredi Keresztelő Szent János-templommal. A Széchenyi 2020 programban öt kilométeres szakaszon kiszélesítették a Gyöngyös és Mátrafüred közötti kerékpárutat. Gyöngyös belterületén pedig új, a kirándulókat az említett látványosságokhoz elvezető nyomvonalat építettek ki - tette hozzá Papp Hajnalka.

A fertőzöttek száma 181,3 millió, a halálos áldozatoké 3,9 millió a világon

Négy ember meghalt szén-monoxid-mérgezésben Terézvárosban

MTI

Szerző
Hasonló cikkek