Belföld
2021-06-26

Ablakcserére is költheti az állami ingyenmilliókat

Ezt viszont tudnod kell!

A nyílászáró kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni, hiszen nagy értékű beruházásról van szó, amit jó lenne, ha nem kellene pár évente újra megvenni. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen különbségek vannak a különböző alapanyagú ablakok között, ezért úgy gondoltuk megkérdezzük az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft-t a nyílászárók minősítési eljárásáról, valamint a szakmai érdekképviseleteket, hogy elmondják, mire érdemes figyelni, mielőtt döntést hoznak. Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft részéről Sólyomi Péter, a társaság tűzvédelmi vizsgálati laboratóriumának vezetője válaszolt kérdéseinkre.

A szakember elmondta, hogy az ablakok és bejárati ajtók esetében – alapanyagtól függetlenül – az MSZ EN 14351-1:2006+A2:2017 „Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 1. rész: Ablakok és külső bejárati ajtók.” megnevezésű szabvány van érvényben.

A nyílászárók esetében, amennyiben a termékgyártó/forgalmazó elvégezteti az előbb említett szabvány szerinti ún. első típusvizsgálatot, és a szabvány által előírt üzemi gyártásközi ellenőrzést is működteti, továbbá nyilatkozatot tesz arról, hogy az ő terméke „mennyit tud”, mi a teljesítménye (tehát teljesítménynyilatkozatot állít ki), akkor a terméken elhelyezheti a CE-jelet.

Az említett MSZ EN 14351-1:2006+A2:2017 szabvány szerinti első típusvizsgálat keretében az ablakoknál kötelezően az alábbi alapvizsgálatokat végzik a független vizsgáló szervezetek, mint az ÉMI Nonprofit Kft.:

Azt is várják a nyílászáróktól, hogy védelmi funkciót lássanak el, kizárják a kíváncsi szemeket, ugyanakkor lehetővé tegyék az otthon benapozását, biztosítsák a kilátást és a szellőztetés lehetőségét.

Az ablakok funkciója tehát nagyon sokrétű, ezért érdemes a beépítés előtt alaposan tájékozódni arról, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkező, tehát milyen „teljesítményű” ablakot érdemes az otthonukba beépíteni.

Az ÉMI összefoglaló tájékoztató füzete segítséget nyújt ebben, hasznos információkhoz juthatnak belőle az építkezők, felújítók az ablakok felépítése, főbb műszaki jellemzői és a beépítésük helyes módszere tekintetében. A tájékoztató füzet elérhető: www.emi.hu/emili

A Minőségi Magyar Ablakgyártók Egyesületének részéről Kocsis Lajos elnökségi tag osztotta meg gondolatait:

A PVC ablakgyártók termékeiket a piaci igényeknek megfelelően fejlesztetik, így kínálnak megoldást az egyszerűbb műszaki elvárásoknak, és a legmagasabb igényekre is. A nyílászárók műszaki jellemzőit minden esetben „Teljesítmény Nyilatkozat“-tal tanúsítják, amelyet a forgalmazó gyártók vagy kereskedők kötelesek a vevő számára átadni.

A PVC ablakgyártók az ismert standard színek mellett hatalmas színválasztékot ajánlanak, ez több mint 35 egyedi dekor fólia szín. Az ízlésesen és szakszerűen kialakított PVC ablak még városképi védettségű környezetben is alkalmazható. Érdemes megfontolni adott esetben a belvárosok védett homlokzataiba beépíteni PVC ablakot, mert ezzel hosszú távon költséghatékony megoldást választ. A jó hőszigetelés, hanggátlás előnyeit szinte karbantartás mentesség mellett lehet élvezni.

Ötmillió megtekintés felett a munka.hu oldal

Hiánypótló digitális képzést szervezett az építőipari kivitelezőknek az IPOSZ

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek