Belföld
2021-05-15

Sok a régi masina

A magyarországi otthonokban sok az "öreg", jelentős energiafogyasztású gép. Sok helyen húsbavágó kérdés lehet az otthoni géppark újítása, mivel esélyes, hogy egy-egy öregebb masina felmondja a szolgálatot. Ha nem lehetséges a javíttatás, és napirendre kerül a gépbeszerzés, érdemes alaposan körbejárni a kérdést. Ebben segít a Tudatos Vásárlók Egyesületének összeállítása.

A magyar otthonokban a háztartási nagygépek, a hűtőgépek, a fagyasztók, a mosógépek és az elektromos tűzhelyek 43 százaléka 8 évnél idősebb, ráadásul ezek a készülékek felelősek az összes fogyasztás háromnegyedéért – állapította meg egy felmérés. A 2017-es adatok szerint például a mosógépek legnagyobb része, 29 százaléka 3-7 éves, több mint 9 százalékuk pedig 15-18 éves volt akkor. A hűtőgépek esetében 25 százalékos arányt képviselnek a 3-7 éves gépek. A 11-14 éves hűtők aránya 18 százalék fölött volt, a 15-18 éveseké pedig 14 százalékos volt. 2019-re sem változott sokat a helyzet: a legnagyobb részt, 43 százalékot a 8 évnél idősebb, de 11 évnél fiatalabb mosógépek teszik ki, a hűtők esetében ennek a „korosztálynak" az aránya már közel 58 százalék, a fagyasztóknál pedig 68 százalék.

A termékek által okozott környezeti terhelés a gyártásból, a szállításból, a használathoz és a hulladékkezeléshez köthető terhelésből adódik össze. A háztartási kis- és nagygépek (amelyek használata elektromos áram, víz, tisztítószerek, stb. felhasználásával is jár) esetében az ezek által okozott környezeti terhelés jelentős részét a használat, az áram-, víz, stb. fogyasztás adja. A fenti kutatás szerint, ha Magyarországon az összes 8 évnél idősebb nagygépet (azaz a fentebb említett hűtőgépeket, fagyasztókat, mosógépeket, valamint a még idősebb társaikat) korszerűbb verziókra cserélnék, akkor több mint 1,2 millió tonnával csökkenne a szén-dioxid-kibocsátás. Az is sokat elmond, hogy 2018-ban a háztartások adták a végső energiafogyasztás 26 százalékát az Európai Unióban. Mindezek alapján jól látható, hogy jelentősen lehet csökkenteni a károsanyagkibocsátást, és a felhasznált energia mennyiségét, ha valaki korszerű, hatékony gépeket választ.

​Mikor cseréljünk?

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja néhány éve adott ki jelentést a termékek várható hasznos élettartamáról. 7 intenzív használatban lévő háztartási termékcsoport – mosógépek, hűtőszekrények, tévék, mobiltelefonok, laptopok, ruhák és porszívók – életciklus-elemzését vizsgálva állapították meg az optimális lecserélési időpontot. Eszerint a mosógépet minimum 10, a hűtőt viszont maximum 10 évig lenne érdemes használni. Ha csak az energiafogyasztást nézzük, az időről időre meghirdetett, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által menedzselt állami háztartásigépcsere-programhoz készült energiakalkulátor figyelemre méltó adatokkal szolgál. Nagyon leegyszerűsítve, egy 20 évvel ezelőtti gép majdnem háromszor annyit fogyaszt, mint egy idén gyártott hűtőgép.

​Mindegy csak új legyen?

A gépek cseréjét segítheti, hogy az otthonfelújítási támogatást többek között beépített háztartási gépekre is igénybe lehet venni. A háztartási gép cseréjét érdemes tudatosan megtervezni. Például meg kell nézni, hogy pontosan hova kerül majd, mekkora hely van neki, merre nyílik majd az ajtó, van-e konnektor a közelben, van-e hely a szellőzéshez, kényelmesen be lehet-e pakolni. Figyelembe kell venni, hányan élnek a családban, valamint azt is, hogy mondjuk hetente hányszor lesz használatban az adott gép. Az adott méret és árkategóriába tartozó gépeknél érdemes megnézni az zajszintet és a fogyasztást (például víz- és energiaigényt). Ebben segíthetnek a Tudatos Vásárlók Egyesülete és nemzetközi partnerei által készített nagyszabású tesztek, amelyek bemutatják, hogy az adott gépek közül a különböző árkategóriájú készülékek mennyire megbízhatóak, mennyit fogyasztanak.

​Figyeljük a címkét!

Az új gépek közötti választást segítik az idén megújult energiacímkék is: márciustól ugyanis, sok mindennapos háztartási gép új energiafogyasztási címkét kap. Márciustól eltűnnek a címkékről az eddigi „+" jelek, és maradnak a sima betűk. A jelölések szerint az „A" kategóriába tartozó gépek a legenergiatakarékosabbak, míg a „G" osztályosok a legrosszabbak. Azonban fontos azt is tudni, hogy nem muszáj „A"-s gépeket keresni ahhoz, hogy takarékos verziókat találjunk. Az új szabályozás bevezetésével a korábbi fogyasztási limiteket is módosította az Európai Unió, tehát egy „B" vagy „C" jelölésű gép még nem zabálja az energiát. Az új szabályozás miatt egy korábban A+++-os hűtő az új rendszerben akár átkerülhet B vagy C kategóriába. Az új címkék pedig még több információt is elárulnak a vásárlóknak, amelyekre szintén érdemes figyelni. A mosógépeknél a vízfogyasztás, a kimosható ruhák tömege mellett azt is megmondják, mennyire zajos az adott készülék. A hűtőknél az űrtartalom, a tévéknél az átmérő is szerepelni fog a címkéken.

 

 

Időjárás hétvégén: fájdalomcsillapítóval és esernyővel készüljön!

Prof. Dr. Szekanecz Zoltán

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek