Belföld
2021-05-12

A várandósok is megkaphatják a második oltást

A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta, az újabb eredmények és publikációk alapján, a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére, az infektológiai, valamint a szülészeti szakmai kollégium véleménye alapján módosították a várandósok és a szoptató kismamák koronavírus elleni védőoltásának ajánlását. Továbbra is érvényes, hogy az mRNS-alapú vakcinákat, vagyis a Pfizer és a Moderna oltóanyagát kaphatják meg a kismamák.

A terhesség 12. hete után, vagyis a második trimeszter alatt kapják meg ezután is az első védőoltást, a változás az, hogy az oltóorvos és a szülész-nőgyógyász mérlegelése alapján a másodikat a várandósság 36. hetéig, vagyis a szülés előtti negyedik hétig szintén be lehet adni. Annak, aki a terhessége alatt csak az első adagot kapta meg, a szülést követő második héttől javasolt a második adag beadása - ismertette Müller Cecília.

Müller Cecília közölte: már 4,9 millióan regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra. A regisztráltak 80 százaléka, 4 391 794 ember megkapta legalább az első oltást, 2 559 041 embernek pedig már az oltás második adagját is beadták Magyarországon. A Janssen oltóanyagból egy adag is elegendő a kellő fokú immunitás kialakulásához.    

Az oltóanyagok továbbra is folyamatosan érkeznek: szerdán 64 800 adag Moderna-, csütörtökön 67 200 AstraZeneca-vakcina várható. Az oltópontokon, a háziorvosi rendelőkben és az oltóbuszokon is "szaporán folyik a munka", hogy a regisztráltak minél előbb megkapják oltásukat.

A Magyar Honvédség oltóbuszai jelenleg borsodi kistelepüléseken végeznek szolgálatot. Mostanáig 9 megyében 81 településen, 18 ezer embert oltottak be. Müller Cecília megjegyezte, mivel a Janssen-vakcinából egy adag is elég, ezért a "praktikusság okán" ezzel oltanak a honvédségi oltóbuszokon.

A tisztifőorvos kiemelte: rendkívül fontos, hogy a lakosság továbbra is ütemezetten, minden lehetőséget megragadva, a lehető legszélesebb körben vegye fel a védőoltást. Előzetes regisztráció után továbbra is lehet időpontot foglalni, jelenleg Szputnyik, Sinopharm-, vagy AstraZeneca-vakcinára.

Kérdésre válaszolva közölte: aki valamiért nem tud megjelenni második oltásának időpontjában az oltóponton, hívja fel az oltópontot és jelezze. Így meg is tud beszélni egy másik időpontot, az ő időpontjára pedig behívhat mást az oltópont.

koronavirus.gov.hu

Kiemelkedően teljesítettek a DEAC tornászai

„Kalandra fel! Ha tudsz, gyere el!”

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek