Belföld
2021-05-03

30 éve indult a hazai hospice mozgalom

,,A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része, még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra."

Az alapítvány jelenleg 70 embernek tud otthoni ellátást nyújtani. A hospice-team tagjai rendszeresen kijárnak a betegekhez: ápolók, orvosok és gyógytornászok is egyaránt. Emellett ha szükséges akkor pszichológusokat, önkéteseket és dietetikusokat is tudnak küldeni. 

 A „Fogd a kezem” gyerekhospice-szolgálatuk a halállal fenyegető, betegséggel élő vagy végstádiumú beteg gyermekeket ápoló családoknak, az egyetlen otthoni segítség. A jubileumi évben az életvégi kísérés rendszerét szeretnék kialakítani. Céljuk, hogy az élete végéhez közeledő beteget és családját kiképzett laikusok támogassák. A 30 év bebízonyitotta, hogy a végstádiumú betegeknek nagyon nagy szükségük van olyan ellátó rendszerre, amely nem csak a testre, de a lélekre is ugyanolyan hangsúlyt fektet.

„Még ebben az évben elindítjuk a verbálisan már nem kommunikáló betegeink számára a zeneterápiát, mert a zene pozitív élményt ad számukra. A zenén keresztül kontaktusba tudnak lépni a családjukkal, a külvilággal.” – ismerteti a terveket dr. Muszbek Katalin.

 

Június közepéig lehet jelentkezni a Népi Építészeti Programra

Papp Zsolt György

Szabó Eszter

Szerző
Hasonló cikkek