Belföld
2021-04-30

Ma van a magyar film napja

Ma van a magyar film napja. Idén online filmesttel, régi és új magyar filmek vetítésével, valamint online animációs minifesztivállal ünneplik a magyar film születésének 120. évfordulóját.

2018 óta ünnepeljük április 30-án a magyar film napját annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar filmet A táncz címmel.
    

Az évforduló alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és az Uránia Nemzeti Filmszínház a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumával közösen ingyenes online filmestet szervez. A Sára Sándor, Kósa Ferenc, Gyöngyössy Imre, Tóth János, Bicskei Zoltán és Siflis Zoltán rövidfilmjeiből összeállított válogatás az Uránia webmozijában látható.
    

Egésznapos műsorfolyammal és filmekkel készül a közmédia. A Duna Televízió a második magyar hangosfilmet, az 1931-es Hyppolit, a lakájt, a Meseautót, a Körhintát és az Aurora Borealis - Északi fény című drámát tűzi műsorára.
   

Az M5 nézői A sárga csikó nyomában című dokumentumfilmet, a Szerelem című filmdrámát, valamint Nemes Jeles László Saul fia című, Oscar-díjas alkotását láthatják. A Duna World a Mágnás Miska című fekete-fehér vígjátékot és Szabó István Oscar-díjas Mephistóját sugározza. Az M2 gyerekcsatornán klasszikus és kortárs magyar mesefilmekkel készülnek, az M2 Petőfi TV-n pedig a Macskafogó lesz látható.
    

A közmédia csatornái mellett magyar filmek legjobbjait vetítik az RTL, a TV2, az ATV, a HírTV és az HBO csatornákon. Magyar filmekkel ünnepel a Netflix, az HBO GO és a Cinego is.
   

A Nemzeti Filmintézet Filmio nevű oldalán 15 felújított klasszikus lesz nézhető ingyenesen. A filmintézet új honlapján (filmarchiv.hu/hu/120) egyebek mellett 120 év / 120 kép címmel érdekességek tekinthetők meg a Filmarchívum gyűjteményéből.
    

Online animációs minifesztivállal ünnepel a Római Magyar Akadémia. A Nemzeti Filmintézet Filmarchívumával együttműködésben létrehozott műsorban a legkiválóbb magyar rendezők alkotásaiból lesz látható válogatás az 1960-as évek elejétől a 1980-as évek végéig.
 

Tartalmas szórakozás: demedia.hu

Rendkívüli oltási akció lesz pénteken

MTI

Szerző
Hasonló cikkek