Belföld
2021-04-24

Nyomdaipari beruházáshoz nyújt 100 millió forintos támogatást a kormány

A legújabb támogatással együtt a kormány összesen 56 Borsod megyei vállalat beruházását segítette.

A magyar kormány 100 millió forintos támogatásával az Eclipse Print Kft. 200 millió forintos beruházást hajt végre, és ezzel 64 munkavállaló pozícióját "betonbiztossá teszi" - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, a nyomdaipari vállalat telephelyén, Edelényben tartott sajtótájékoztatón.

A tárcavezető kiemelte: a legújabb támogatással együtt a kormány összesen 56 Borsod megyei vállalat beruházását segítette, amelyek együtt 51 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre 17 milliárd forintos állami támogatással. Ezek a beruházások összesen 24 ezer munkahely megmentéséhez járultak hozzá - fűzte hozzá.

A vidéken működő magyar vállalatok, azon belül is főleg a már évek óta a hazai és külföldi piacokon is sikeres közepes vállalatok hozzájárulása a GDP-hez egyre erősebb - húzta alá a tárcavezető. Utalva az Eclipse Print cseh tulajdonosi hátterére, megjegyezte: örömmel tölti el, hogy a közép-európai politikai együttműködés mellett egyre markánsabb a térségbeli gazdasági együttműködés is. A jelek szerint a járvány után is a közép-európai régió lesz az Európai Unió növekedési motorja - mutatott rá.

Szijjártó Péter felidézte, hogy miközben világszerte 42 százalékkal csökkentek tavaly a beruházások, Magyarország beruházási rekordot döntött; a magyar kormány egy év alatt 1436 vállalat fejlesztését támogatta. A GDP-arányos export tekintetében Magyarország világszinten a 11. helyre került - folytatta. Arra is kitért, hogy a magyar export újra 100 milliárd euró fölé ugrott, miközben a világkereskedelmi volumen 9 százalékkal csökkent.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a nehézségeket az ország a maga javára tudta fordítani. Ebben szerinte nagy szerepe volt annak, hogy semmiféle külső nyomást nem fogadtak el, például azt az álláspontot sem vették át, hogy a járvány "automatikusan és védhetetlenül" tömeges munkanélküliséghez vezet, hanem segély helyett munkát kínáltak, és a beruházások támogatására összpontosítottak.

Magyarország a keleti vakcinák nélkül nem érte volna el a 3,5 millió fős oltottsági szintet, továbbá néhány napon belül nem tehetne újabb nagy lépést a korábbi normalitáshoz visszatérés irányába - húzta alá a tárcavezető, aki utalt arra is, hogy hamarosan újabb 1,5 milliós oltóanyag szállítmány érkezik Keletről az országba.

Nagy méretű beruházásösztönző programot indított a kormány

25 milliárd forinttal folytatják a Nagyvállalati beruházási támogatási programot

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek