Belföld
2021-04-18

Egyes betegségek esetében hatástalanok lehetnek a koronavírus elleni vakcinák

A legújabb kutatások alapján kiderült, hogy bizonyos rákbetegségeknél nem nyújtanak maximális védelmet koronavírussal szemben a jelenleg elérhető oltóanyagok.

MedicalXpress orvosi szaklap legutóbbi számából kiderült, hogy a krónikus limfocitaleukémiában szenvedő pácienseknél sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy a covid elleni védőoltás nem tudja ugyanazt az immunreakciót előidézni a szervezetből, mint amilyet az egészséges személyekből vált ki.

A kutatás főszerzője, Ghady Haidar elmondta, fontosnak tartják az immunhiányos betegek figyelemfelhívását, mivel egyre gyakrabban látni, hogy rákos páciensek maszk nélkül szaladgálnak, holott még oltás után is nagyobb az esélye annak, hogy elkapják a koronavírus-fertőzést.

A rosszindulatú hematológiai daganatos betegségek esetében az antitestválasz esélye mindössze ötven százalék, ami azt jelenti, hogy a legyengített immunrendszerrel élő leukémiások közül minden második érintett hajlamosabb a covid-fertőzés súlyos kórlefolyására.

Haider kutatócsapatával együtt összesen 67 rákbeteget vizsgált meg. A kísérletek végén kimutatták, hogy a páciensek 46 százalékának szervezetében egyáltalán nem termelődtek ellenanyagok, a limfoleukémiával küzdőknél pedig 13 betegből 10-nél történt ugyanez.

Jelenleg azon dolgoznak a tudósok, hogy kiderítsék, milyen jelenségek és mechanizmusok állhatnak az antitestek nem megfelelő termelődése mögött.

Mindezekből kifolyólag elengedhetetlenül fontos, hogy a vérrákban szenvedő betegek tudjanak a koronavírus kockázatairól, ezért ha oltás után tüneteket produkálnak, mindenképpen keressék fel kezelőorvosukat.

 

 

 

 

 

Rugalmasságot kért az iskolai hiányzások terén Kásler Miklós

Olaszország–Magyarország 12-41

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek