Belföld
2021-04-13

Magyarország dupla utat tett meg az oltásban az uniós átlaghoz képest

A magyar lakosság átoltottsága duplája a legtöbb uniós országénak, ami már komoly haladást jelent a járványból kivezető úton - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

György István kifejtette, 2 969 647-en kaptak már első, és 1 250 582-en második oltást. Reményét fejezte ki, hogy ez hamarosan a járványügyi adatokban is jelentkezni fog.

Folyamatosan emelkedik az oltásra regisztráltak száma, jelenleg 4 110 000-nél tartanak, 64 százalékuk már kapott oltást.

A regisztrált 1,5 millió 65 évnél idősebb emberből csaknem 1,4 milliót már beoltottak, a három legveszélyeztetettebb csoport oltásán is túl vannak, így a legtöbb háziorvosi praxisban el tudták kezdeni az aktív korúak oltását. Ezzel kapcsolatban elmondta: 2 millió 130 ezer 18 és 59 év közötti ember regisztrált, akik közül több mint 800 ezren meg is kapták már az első oltást.

A várakozó 1,3 millió aktív korúról szólva úgy fogalmazott: "bármikor csöröghet a telefonjuk". Minden regisztráltra "heteken belül sor fog kerülni".

György István elmondta, húsvét előtt 78 ezer, a múlt hétvégén 100 ezer pedagógust hívtak be soron kívüli oltásra, a részvételi arány 80 százalékos volt. Nyitnak egy harmadik kört azon pedagógusok, valamint a bentlakásos gyermeknevelési intézményekben dolgozók számára, aki korábban valami miatt nem tudták felvenni az oltást, a mostani hétvégén közel 30 ezer pedagógust várnak a kórházi oltópontokra Pfizer-vakcinára. Őket sms-ben értesítik majd.

A munkacsoport-vezető elmondta, kedden több oltóanyag is érkezik Magyarországra, de "nincs annyi vakcina, mint amennyivel képesek lennénk oltani". Pfizer-vakcinából 248 ezer érkezik, ebből 150 ezret kórházi oltópontokra szállítanak, 30 ezret a pedagógusok harmadik körös oltására különítenek el, a többit pedig második körös oltásra.

Az egydózisos Janssen-vakcinából 28 800 érkezett, ezeket a honvédségi oltóbuszok kapják meg. A buszokkal a jövő héttől Tolna megyei kistelepülésekre mennek.

A vártnál kevesebb, szintén 28 800 AstraZeneca-vakcina is érkezik kedden, amiből 2880 háziorvos kap egy-egy ampullát, ami 10-10 ember oltására elegendő. Várnak második körös oltásokhoz való orosz oltóanyagot is, amelyet először hatósági vizsgálatnak vetnek alá. 

György István beszámolója végén úgy fogalmazott: az unióban is kiemelkedő magyar oltási eredmények azt bizonyítják, hogy "Magyarország, a magyar egészségügy, a közigazgatás és a rendvédelem példaértékű teljesítményre, összehangolt munkára képes". "Az oltás életet menthet". 

Az önkormányzatok nyitottak voltak a fejlődésre

Hajdú-Bihar megyei baromfitelepen bukkant fel a madárinfluenza

MTI

Szerző
Hasonló cikkek