Belföld
2021-04-12

A háziorvosoknak is nagy a szerepe a kiemelkedő magyar oltási adatokban

Az oltások beadásáról és az alapellátás átalakításának helyzetéről folytatott egyeztetést Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Békássy Szabolcs országos háziorvosi kollegiális vezető - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel.

Közleményében a tárca azt írta: a magyar oltási program egész Európában kiemelkedő, a magyar lakosság átoltottsága duplája az uniós átlagnak, és ebben a háziorvosoknak is nagy szerepe van, több mint ötezer háziorvosi praxisban oltják hétről hétre a regisztráltakat.Közölték: a megbeszélés kiterjedt arra is, hogy az országos háziorvosi kollegiális szakmai vezető kérje meg a családi orvosokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az oltásra még nem regisztrált idősekkel, és biztassák őket a regisztrációra.

Mint írták, miután a regisztrált idősek 90 százaléka már megkapta az oltást, a háziorvosok már a 60 év alatti regisztráltakat is olthatják, természetesen az egyes kockázati krónikus betegséggel rendelkezőknek elsőbbséget adva. Ehhez maguk a háziorvosi kollegiális vezetők dolgozták ki a szakmai ajánlást.Hangsúlyozták: jelen helyzetben az oltások beadása az elsődleges megelőzési és védekezési eszköz a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A közlés szerint a miniszter megállapította, hogy a csoportpraxisok és egyéni praxisok működése és további kialakítása rendben zajlik, az azokhoz szükséges műszer- és eszközigényfelmérés is folyamatos.

 


 

Sikerek az orvostudományi OTDK-n

A kelet-magyarországi régió együttműködési lehetőségeiről egyeztettek

MTI

Szerző
Hasonló cikkek