Belföld
2021-03-22

Komplex stratégia készül a COVID-19 vírus kutatására

Nemzeti Kutatási Fejlesztési Program kidolgozásáról egyeztetett Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Prof. dr. Mándl József akadémikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke és Prof. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Az új típusú koronavírus okozta megbetegedések megelőzésével, korai diagnosztikájával és gyógyításával kapcsolatos kihívások minden eddiginél hangsúlyosabbá tették az orvostudomány kutatásainak szükségességét és a klinikai vizsgálatok szerepét. A kutatásban részt vesz a Magyar Tudományos Akadémia, az országos intézetek, az egyetemi klinikák, a megyei kórházak, összességében az egész magyar egészségügy.

A miniszter szándéka, hogy  a Nemzeti Kutatási Fejlesztési Program szakmai komplex stratégiát jelöljön meg a COVID-19 vírus és az újabb mutációk által okozott megbetegedések és szövődmények kutatási irányaira.

A szakmai program válaszokat keres például arra, hogy mi tesz egyes embereket érzékennyé a tünetek tartós fennmaradására.  Vizsgálja, hogy kivált-e a SARS-CoV2 és a vírusmutánsok okozta fertőzések krónikus szív-, idegrendszeri, daganatos vagy más szervi betegséget.  Tartalmazza a vírus és a mutációk biológiájának meghatározását, az emberi szervezetbe, sejtekbe való bejutásának mechanizmusát, a vírusszaporodást, az emberi szervezet válaszreakcióját, a kialakuló szervkárosodásokat és a hosszútávú következményeket.

A program kiemelten kezeli a gyógyulás, a felépülés lépéseit, a rehabilitációt, illetve vizsgálja a betegek egy részében különbözően kialakuló tartós tünetegyüttest.  Ide illeszkedik a Post Covid-19 szindróma kutatása is, amelynek szakmai protokollját az emberi erőforrások minisztere iránymutatásával a napokban dolgoztak ki az érintett országos intézetek és szakmai kollégiumi tagozatok.
    

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

koronavirus.gov.hu

Csaknem háromszáz határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Vágányzár a Nagyerdőn

Gyönyörű Tamara

Szerző
Hasonló cikkek