Belföld
2021-03-21

A kormány gazdasági intézkedései

A munkáltatói adómentesség, a hitelmoratórium, a családtámogatások meghosszabbítása, a kamatmentes gyorskölcsön, a falusi kisboltok támogatása és a bértámogatások nagy segítséget jelentenek a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozóknak, munkavállalóknak és családoknak. A sokoldalú intézkedések a gazdaság gyors újraindítást is biztosítják - tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A magyar hitelmoratórium egyedülálló az Európai Unióban, nemcsak azért, mert a 15 hónapos időtartamával ez a leghosszabb ideig nyújtott állami segítség, hanem mert automatikusan jár és igénybevételhez semmilyen adminisztrációra sincs szükség - fogalmazott Tállai András. Megjegyezte: a jelenlegi moratórium 1,6 millió lakossági ügyfelet és félmillió vállalkozást véd, átmenetileg a teljes hitelállomány 42 százaléka, vagyis 4300 milliárd forint után nem kell fizetni a törlesztőt.
A kisgyermekes szülőket segíti a lejáró gyes, gyed és gyet jogosultságok meghosszabbítása. Az ellátás több mint ötezer szülőnek automatikusan jár, az érintetteknek nem kell emiatt külön kérelmet benyújtaniuk, a hosszabbítást ugyanis a Kincstár hivatalból megállapítja - jelezte az államtitkár.
A járvány által leginkább sújtott ágazatokat a kormány négyes kedvezményrendszere segíti, ide sorolandó a katások adóelengedése, a munkáltatói adómentesség, a bértámogatás és a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön - mutatott rá Tállai András.
A felsorolást a kata elengedésével kezdve kifejtette, hogy márciusra 120 ezer vállalkozásnak nem kell megfizetnie a katát, így például a fodrászok, a kozmetikusok, a cipészek, a kárpitosok, a virágkötők, a járművezető-oktatók és az órások is mentesülnek a közteher alól.
A munkáltatói adómentesség márciusban mintegy 200 ezer munkavállaló állását védi meg. Összességében 30 vállalkozásnak nem kell megfizetnie 2021 márciusára a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát - folytatta az államtitkár.
Az adómentesség az ágazati bértámogatással együtt a járvány leginkább sújtotta ágazatok talpon maradását és a gazdaság gyors újraindítását szolgálja - emelte ki Tállai András, hozzátéve, hogy a két intézkedés révén a bérköltségek mintegy 60 százalékát az állam biztosítja.
Az államtitkár kitért a január óta újra elérhető a kutatók és fejlesztők bértámogatási programjára is, amely a régiós versenyképességi rangsorban jelentős innovációs előnyt biztosíthat Magyarországnak. Csak eddig mintegy 13 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett az érintett cégektől - fűzte hozzá.
A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön lehet a biztosíték arra, hogy Magyarországon lesz a leggyorsabb a gazdaság újraindítása - húzta alá Tállai András. Az akár 10 millió forint hitelösszegig elérhető kölcsön, amely nemcsak kamatmentes, de három év törlesztési türelmi idővel kezdődik, elsősorban a járvány leginkább sújtotta ágazatokban tevékenykedő mikro- és kisvállalkozások számára kínál segítséget és megoldást.
Az államtitkár szerint az intézkedések sokszínűségét igazolja a falusi kisboltok támogatási programja, amelyre 45 milliárd forintot fordít a kormány. A cél kétezer lélekszám alatti kistelepüléseken működő kisboltok fejlesztése, valamint a korábban bezárt egységek újranyitása.
 

Kiemelt oltóközpont lesz Franciaország nemzeti futballstadionja

Lejárt a karantén, ismét a kispadon a volt szövetségi kapitány.

MTI

Szerző
Hasonló cikkek