Belföld
2021-03-19

Vírusszűrő légkondicionálóval felszerelt buszok álltak forgalomba Budapesten

Újabb 15 Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusz áll forgalomba Budapesten, közülük 14-et Karácsony Gergely főpolgármester és Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója adott át pénteken. Az új buszokat vírusszűrő légkondicionálóval szerelték fel.

Zöldíteni akarják Budapestet, elsősorban a közösségi közlekedés fejlesztésével.

Az új járművek a ma elérhető legkorszerűbb dízelbuszok - mondta, jelezve ugyanakkor, hogy vannak terveik elektromos buszok beszerzésére is, valamint a troli- és villamosjárműparkot is fejlesztenék. Néhány éven vagy évtizeden belül az egyedüli lehetséges megoldás a városi közlekedésben valószínűleg az elektromos járművek használata lesz, de ahonnan most indulnak - tette hozzá -, ahhoz képest ezek a buszok is nagy előrelépést jelentenek.

Azt mondta, "keresik a kormány partnerségét" abban, hogy forrásokat találjanak a keretszerződás által biztosított újabb Mercedes-buszok beszerzésére. Mindenképpen kell valamifajta kormányzati segítség ehhez, ha más nem, akkor engedély a hitelfelvételhez. 

A főpolgármester erre utalva jelezte, csütörtökön "szerencsére elindultak a tárgyalások a főváros és a kormány között, amelyek a következő hétéves uniós költségvetés elosztásáról szólnak". Nagyon kemény tárgyalásokra készülnek, hogy a lehető legtöbb korszerű jármű közlekedhessen Budapest utcáin.

Uniós forrásból valószínűleg csak elektromos buszokat lehet beszerezni, de abban is érdekeltek, hogy újabb korszerű dízelbuszokat vásároljanak.

A főváros célja, hogy ismét népszerűvé tegye a közösségi közlekedést, hiszen méltán büszke lehet arra, hogy európai szinten is magas színvonalú szolgáltatást tud nyújtani - mondta Karácsony Gergely.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatójának elmondta: már 89 Mercedes-Benz Conecto Next Generation járművet vettek, és ha sikerül forráshoz jutniuk, további 111 hasonló busz érkezhet a BKV-hoz.

A közlekedési cég vezetője a beszerzésnél fontos szempontnak nevezte a környezetvédelmet, jelezve, hogy a most átadott járművek a legkorszerűbb motorral felszerelt dízelbuszok.

Egy-egy busz 252 ezer euróba, mintegy 93 millió forintba kerül, 108 ember befogadására képes - ismertette. Tizennégy ilyen jármű a sajtótájékoztató után már forgalomba is állt, egy pedig a napokban fog.

 

Beruházási rekordot döntött tavaly Magyarország

Hajdú-Bihar megyében is kezdődik a tavaszi rókavakcinázás

MTI

Szerző
Hasonló cikkek