Belföld
2021-03-14

Lehet tartani az oltási tempót, de az ütem fenntartásához három dologra van szükség

Az egész világon a legjobban fertőzött terület az Európai Unió, az áldozatok 20 százaléka innen származik, az oltásokat tekintve Izrael és a britek is jóval előrébb tartanak, az átlagos átoltottság 7 százalék alatt van az Unióban, tehát itt valami nincs rendben, ezt elszúrták - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának. A kormányfő szerint nagy gond lenne itthon, ha nem rendeltünk volna keleti vakcinákat.

Lehet tartani az oltási tempót, de az ütem fenntartásához három dologra van szükség – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A kormányfő szerint kell, aki beoltassa magát, ezért mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon az oltásra, kell, aki beadja ezeket az oltásokat, amivel jelenleg rendben vagyunk, és kell vakcina. Orbán Viktor azt mondta, hogy az utóbbival van a legnagyobb gond, mert keletről – Kínából és Oroszországból – rendben érkeznek a vakcinák, deaz európai uniós beszállítás továbbra is rendkívül lassú. 

Orbán Viktor elmondta, hogy mivel a 60 év felettiek vannak igazán nagy veszélyben, ezért úgy módosították az oltási sorrendet, hogy az ilyen életkorú emberek akkor is előrébb kerülnek a sorrendben, ha másoknál később regisztráltak.

Egyelőre nem kell külföldi segítség, több ágyunk és lélegeztetőgépünk van, mint bárkinek Európában.Oltási hetekről beszélünk, a beérkezett szállítmányt először is be kell vizsgálni, amit a járványügyi szakemberek végeznek, majd eloltják. Ami raktáron marad, az azért van ott, mert vagy napokon belül el lesz oltva, vagy az első oltás párja. Magyarországon csak olyan oltás van jelenleg, aminek van párja.

Hétről hétre derül ki, hogy amit lekötöttünk, Brüsszel által késlekednek. Ilyenkor meg kell próbálnunk valahonnan máshonnan rendelni, beszerezni.Aki nem rendelt keleti vakcinákat, ők kénytelenek várni. Ha nem rendeltük volna meg a keleti vakcinákat, akkor nagy bajban lennénk.Az egész világon a legjobban fertőzött terület az Európai Unió, az áldozatok 20 százaléka innen származik. 

Orbán Viktor az oltottsági adatokat összehasonlítva elmondta, hogy miközben Izraelben jóval előrébb vannak az oltásban, mindjárt végeznek, és az Európai Uniót elhagyó britek is 30-40 százalék körül állnak, addig az EU-s országokban az átlag 6,8 százalék.

Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket

Kijutott az olimpiára a Battai Sugárral felálló női kardcsapat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek