Belföld
2021-03-11

Az cél, hogy a regisztrált idősek húsvétig megkapják az oltást

A regisztráltak számától függően beolthatják az időseket húsvétig - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón. A miniszter hangoztatta: Magyarországon az emberek 11,3 százaléka kapott már legalább egy oltást, ez az arány kevesebb mint 7 százalék az EU-ban. Az átoltottság Európában itt a második legmagasabb.

Nagyon erős a járvány harmadik hulláma, most különösen fontos az óvintézkedések betartása

A miniszter arról is beszélt, hogy az adatok alapján a harmadik hullám felfutó szakaszban van, szerdán több mint 8000 fertőzöttet regisztráltak. Be kell tartani a szabályokat, és csak a kontaktusok számának csökkentésével lehet megakadályozni, hogy egyre magasabb számok legyenek - mutatott rá.

Rekord magas a kórházban ápolt betegek száma

Jelenleg 8329 beteg van kórházban, közülük 911-en lélegeztetőgépen. Az előrejelzések szerint akár jóval 10 ezer fölé is növekedhet a kórházban ellátandó betegek száma, így a következő hetek nagy próbatételnek teszi ki az egészségügyet.A szabad ágyak száma 13 244, a szabad lélegeztetőgépeké 1918 - mondta. Szabad kapacitás bőven van, a szükséges humánerőforráshoz kellő döntéseket pedig a kormány meghozta, így ez is biztosított. Az átvezénylésekről az egészségügyben az Országos Kórházi Főigazgatóság dönt - közölte. Rendelkezésre állnak a jogszabályok ahhoz is, hogy a magánszolgáltatók is bekapcsolódjanak az ellátásba - folytatta.

Kérjük az időseket, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon védőoltásra

 A tárcavezető a Kormányinfón kifejtette: több százezer idős még nem regisztrált, bár közöttük a legmagasabb a regisztráltak aránya. Az országos tisztifőorvos levelet ír azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak, hogy fontolják ezt meg - közölte. Hangsúlyozta: valamennyi oltóanyag, amelyet a hatóságok megvizsgáltak és engedélyeztek, biztonságos és védettséget ad, és az oltás az egyetlen eszköz, hogy megszabaduljunk a járványtól.

Ma újabb 450 ezer adagot tartalmazó Sinopharm-vakcinaszállítmány érkezett

Néhány órája érkezett Kínából újabb 450 ezer vakcina, így összesen egymillió adag jött már onnan - mondta.

A magyar átoltottság Európában a második legmagasabb

Kiemelte: a beoltottak száma 1 millió 150 ezer, és 327 ezren már a második oltást is megkapták. Az átoltottság Európában itt a második legmagasabb - mondta.A miniszter hangoztatta: Magyarországon az emberek 11,3 százaléka kapott már legalább egy oltást, ez az arány kevesebb mint 7 százalék az EU-ban.

Magyarországon nő leginkább a beoltottak száma lakosságarányosan

Lakosságarányosan egy nap alatt 0,6 százalékot oltanak be Magyarországon, ez az arány az EU-ban 0,2 százalék - mondta. Közölte: ezért a nyugati sajtó is kénytelen arról írni, hogy sikeres a magyar oltási program, például a német sajtó azt írta, hogy Magyarország extrém módon felgyorsította az oltást.Hangsúlyozta: eddig 3,2 millióan regisztráltak, az emberek kevesebb mint 50 százaléka kér oltást, de el kellene érni a 60-70 százalékos arányt.

A baloldal emberéleteket veszélyeztet az oltásellenes kampányával

Gulyás Gergely arra kérte a baloldalt és Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, hogy az oltásellenes nyilatkozatokat és aláírásgyűjtést fejezzék be, mert ezzel emberéleteket veszélyeztetnek. A vakcinákkal kapcsolatos félelemkeltés következményeként vannak, akik emiatt nem oltatják be magukat, és így meg is halhatnak - mondta. Hozzátette: a kormány felelőssége óriási, de az ellenzéknek is van felelőssége, és nem lehet politikai kérdést csinálni az oltásból.

A kormány a brüsszeli vakcinaszerződések nyilvánosságra hozatalát kéri

Közölte azt is: a kormány egy napon belül nyilvánosságra hozza az orosz és a kínai vakcinákra kötött szerződéseket, és az Európai Uniót is arra kéri: az Európai Bizottság által kötött szerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni.
    Brüsszel megtiltja a tagállamoknak ezek nyilvánosságra hozatalát - jelentette ki Gulyás Gergely, hozzátéve: levélben fordul az illetékes biztoshoz, hogy az unió által a tagállamok nevében kötött vakcinaszerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni.    

A brüsszeli vakcinabeszerzés lassú, több ország, amely előbb szerződött, lényegesen jobban áll a beszerzésben

Mindenkinek joga van tudni, hogy a bizottság melyik vakcinagyártóval mikor kötött szerződést, mi az oka, hogy számtalan ország, amely előbb szerződött, lényegesen jobban áll a beszerzésben, milyen feltételek és ütemezés mellett szerződött a brüsszeli testület - hangsúlyozta. Ha ez Kína vagy Oroszország számára nem sérelmes, akkor az unió számára sem szabad, hogy az legyen - jegyezte meg. Gulyás Gergely közölte azt is: miután a magyar kormány képes az év első felében mindenkit beoltani, ezért az év második felére már csak akkor rendel vakcinákat, ha ez a későbbiekben feltétlenül szükséges. A jelenlegi lekötések értelmében ugyanis a felnőtt lakosság másfélszer is beoltható lenne - tette hozzá.   "Mindent megrendeltünk, ami az első fél évben érkezik, és abból nem rendeltünk meg mindent, ami csak a második fél évben, különösen annak a végén" - mutatott rá, hozzátéve: a bizottság állítása ezzel kapcsolatban valótlan, ami nem fogadható el.
 Kijelentette: a beszerzésekről a legtöbb információja az Európai Bizottságnak van, így valótlan a testület részéről a szállítás részleteire vonatkozó információhiány. Szemben a bizottság képviselete által adott tájékoztatással, az érintett uniós biztos alá tartozó egészségügyi főigazgatóság értesül először a gyártóktól a beszerzés menetrendjéről, majd ezt osztja meg később a tagállamok képviselőiből álló testülettel.

 

 

További részletek: koronavirus.gov.hu

Íme Marco Rossi kerete

Idén is lesz Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

Gyönyörű Tamara

Szerző
Hasonló cikkek