Belföld
2021-03-03

Életet menthetnek a koronavírus fertőzést követő vizsgálatok

Egyre több tapasztalatunk van a koronavírus szövődményeiről. Azt már biztosan látjuk, hogy a vírus nemcsak a tüdőt támadja meg. „Az utóbbi két hónapban a COVID-19 fertőzés lezajlása után is megmaradó panaszok miatt vizsgált betegek jelentős részénél észleltünk kardiológiai szövődményre utaló eltérést a részletes kivizsgálás során - hívja fel a figyelmet Toma Kornél, a Medolis Medical Center vezető kardiológusa. A koronavírus fertőzést követően egyszerű, fájdalommentes vizsgálatokkal kideríthető

Az őszi járvány adatai szerint a kórházban ápoltak csaknem 40 százalékánál alakultak ki szövődmények, és hasonló lehet a szövődmények mértéke azoknál is, akik otthon vészelték át a betegséget. A vírusfertőzés után közvetlenül, vagy akár néhány héttel később is olyan panaszok és tünetek jelezhetik a szívvel kapcsolatos szövődményeket, amelyekkel korábban nem számoltak az orvosok. Az akut panaszok elmúlása után megmaradhat a gyengeség, a fáradékonyság emellett jellemző lehet a szapora szívdobogás érzés, a szúró mellkasi fájdalom, a vérnyomás ingadozása, vagy akár a fulladás és a tartós száraz köhögés is– mondja Toma Kornél.

A kardiológus szerint a koronavírus azért különösen veszélyes, mert sokan ugyan tünet nélkül vészelik át, de a betegség enyhe lefolyásától függetlenül előfordulhatnak később szövődmények. Bármilyen panaszt komolyan kell venni! A koronavírus fertőzésen átesett embereknél minden második esetben kardiológiai szövődmények alakulnak ki, ezért akár a legkisebb panasz megjelenésekor is szükséges a kardiológiai vizsgálat. Ez a gyakorlat szerint első körben nyugalmi EKG-t, szívultrahang vizsgálatot, és egy speciális laborvizsgálatot jelent. Ezek együttesen nagy valószínűséggel megmutatják, hogy károsodott-e a szívizom, illetve kizárható-e a tüdőembólia és a szívelégtelenség.

A sportolók különösen figyeljenek

A Toma Kornél úgy véli a legfontosabb, hogy sokat pihenjünk a fertőzést követően, mielőtt visszatérünk a korábbi, aktív életmódunkhoz. A sportolóknál különösen indokolt a vizsgálat, hiszen a szívük az átlagostól nagyobb terhelésnek van kitéve. – Azok a sportolók, akik hirtelen térnek vissza fertőzés után a mozgáshoz, sajnos gyakran súlyos tüneteket produkálnak. Szapora szívdobogás, ájulásérzet, sőt az életüket veszélyeztető szívritmuszavar is előfordulhat náluk. Jellemző szövődmény a szívizomgyulladás, ami fulladással, gyengeséggel jár, és igen komoly, az életet veszélyeztető betegség. A depressziósok, cukorbetegek, krónikus betegek még inkább ki vannak téve a vírus veszélyeinek, hiszen gyengébb az immunrendszerük. A fertőzést követően nekik is érdemes orvoshoz fordulniuk, hiszen a koronavírus előtti állapothoz képest gyakran változtatni kell a gyógyszeres kezelésükön.

A kardiológusoknak sok feladatuk van a vírusfertőzés miatt, hiszen Magyarországon egyébként is a vezető halálokok között szerepelnek a szív- és érrendszeri problémák. Tudomásul kell venni, hogy a vírus nem válogat, és a szövődmények kialakulása független a korunktól. Életünk és egészségünk megőrzése érdekében, a koronavírus fertőzést követően érdemes felkeresni egy kardiológust, hogy mikor térhetünk vissza a korábbi, megszokott életünkhöz. A legapróbb panasz esetén is azonnal forduljunk orvoshoz, ne hagyjuk, hogy az esetleges szövődmények súlyosabbá váljanak!

Drámaian csökken a donorszám – adjunk vért!

Nem játszhat Szoboszlai a márciusi vb-selejtezőkön

Gyönyörű Tamara

Szerző
Hasonló cikkek