Belföld
2021-03-02

Tovább nőhet az online divatüzletek forgalma Magyarországon

240-ről 290 milliárd forintra.

Több mint 20 százalékkal emelkedhet idén az online divatüzletek forgalma Magyarországon egy friss kutatás szerint. Az ilyen üzeletek forgalma ezzel a tavalyi 240 milliárd forintról 290 milliárd forint lehet 2021-ben, részesedésük pedig a divatpiacon a 2020-as 17,5 százalékról 20 százalékra emelkedhet 2023-ra. Az egyik legnagyobb, több mint 250 webáruház kínálatát összegyűjtő platform kutatása szerint Magyarországon is gyökeres átalakulás várható a divatkereskedelemben, a gyors piaci változások a márkákat és a kiskereskedőket egyaránt érintik. A kutatás szerint az online kereskedők helyzeti előnye megkérdőjelezhetetlen, a kereskedelmi láncok több ezer offline üzletet zártak be, és jelentős összegeket fektetnek e-kereskedelembe.

A jelentés szerint a régió az egyik leggyorsabban növekvő piac Európában: a vizsgált országokban a divatcikkek forgalma 2020-ban elérte a 4 milliárd eurót, ennek negyedét az online értékesítés adta, amely régiós szinten 20 százalékkal bővül az idén.
    A magyar piacon a divatcikkek online e-kereskedelme 40 százalékkal nőtt 2020-ban, szemben a várt 14 százalékkal. A koronavírus-járvány azonban az egész divatpiacra negatívan hatott, értéke 11 százalékkal esett vissza Magyarországon.
    A koronavírus-járvány első hullámában az online vásárlások mintegy 25 százalékát tették ki az első online vásárlók tették ki Romániában és Szlovákiában, míg Magyarországon 13 százalék volt ez az arány.
    Az új vásárlási minták a tanulmány szerint tartóssá válnak a jövőben, a felmérésében résztvevők 41 százaléka nyilatkozta, hogy a pandémiát követően is elsősorban az interneten fog divatcikket vásárolni.
    A felmérés szerint a régióban működő e-kereskedelemi vállalkozások vezetőinek csaknem fele a közösségi média elsődleges értékesítési csatornává válását nevezte meg a divat e-kereskedelem jövőjét leginkább meghatározó tényezőként.

Fotó/forrás: pixabay.com/MTI

Korlátozás nélkül lehet belépni Magyarországra néhány országból

Ez az igazság

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek