Belföld
2021-02-16

A bíróság bűnösnek mondott ki négy vádlottat hivatali vesztegetés miatt

A Debreceni Törvényszék 2021. február 12-én hirdetett ítéletet annak a négy vádlottnak az ügyében, akik közül az elsőrendű vádlott hivatali helyzetével visszaélve kormánytisztviselőjeként hatósági eljárásokban felhívta az ellenőrzöttek figyelmét az engedélyezési eljárás szükségességére, majd sugárvédelmi szakértőként a megállapodásban résztvevő három társát ajánlotta.

A bíróság az elsőrendű vádlottat három rendbeli folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 5 évre eltiltotta az atomenergia alkalmazási körébe tartozó foglalkozástól, továbbá vagyonának terhére több mint egymillió forint erejéig vagyonelkobzást rendel el.

A vádlott három társát folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért másodrendű vádlottat 2 év, harmadrendű vádlottat 1 év 10 hónap, míg negyedrendű vádlottat 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, azonban esetükben a szabadságvesztés végrehajtását 3, illetve 2 év próbaidőre felfüggesztette. Negyedrendű vádlottat a bíróság előzetes mentesítésben részesítette.

Az elsőrendű vádlott 2016 áprilisától az Országos Atomenergia Hivatal Hajdú-Bihar megyei állományában kormánytisztviselőként dolgozott. 

Az Országos Atomenergia Hivatal a munkavállalók és a lakosság sugárvédelme érdekében az atomenergia alkalmazóinak tevékenységét, az általuk alkalmazott radioaktív anyagok és berendezések állapotát rendszeresen ellenőrzi.

Az elsőrendű vádlott hatósági felügyelőként hatalmi befolyását kihasználva külön-külön megállapodott társaival, hogy hatósági eljárásai során őket ajánlja ki szakértőként, - ezért fenyegetéstől sem tántorodott el - majd a megbízási díjból, juttatáshoz jut ő is. 

Az elsőrendű vádlott munkáját kiválóan végezte és segítőkész volt, viszont az kétségtelen, hogy ez arra irányult, hogy a tanúit megvezesse. 

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést, míg az első-, másod- és harmadrendű vádlott és védőik elsődlegesen felmentés miatt jelentettek be fellebbezést. A negyedrendű vádlott és védője a döntést tudomásul vették.

 

Magyar-lengyel katonai együttműködési megállapodást írtak alá Budapesten

Látványos szakaszához ért a Latinovits Színház kivitelezése

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek