Belföld
2021-02-13

Csütörtökön megkezdődött az oltás a Szputnyik-vakcinával

Még zajlik a február 2-án érkezett 40 ezer adag orosz vakcina vizsgálata.

Csütörtökön megkezdődött az oltás a Szputnyik-vakcinával. Elsőként Budapesten kezdték el vele az oltást. Ezen a héten 2800 idős embert oltanak be vele négy budapesti kórházi oltóponton. A fővárosi praxisok választhatták ki az oltáshoz azokat a regisztrált időseket, akik megfelelnek az oltási feltételeknek. Az orosz vakcinával most a Dél-Pesti Centrum Kórházban, a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban és a Szent Imre Kórházban kezdődnek az oltások.

A Szputnyik immár a negyedik Magyarországon alkalmazott vakcina a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca mellett. Miután az uniós vakcina-beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, Magyarország 1 millió ember oltásához elég oltóanyag beszerzésére szerződött le Oroszországgal, amely három hónap alatt érkezhet meg. A magyar gyógyszerészeti hatóság 2020. január 20-án engedélyezte az orosz vakcinát. A most oltásra kiosztott vakcinák decemberben érkeztek hazánkba, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) február 7-én engedélyezte felhasználását. A február 2-án érkezett 40 ezer adag orosz vakcina vizsgálata még zajlik, azzal később kezdődhet meg az oltás.

Ez  a vakcinát is 18 év felett adható, ebből is két oltás szükséges 21 napos különbséggel. Oroszországban, Szerbinában is minden 18 év feletti korosztályban használják, a vajdasági magyarok is nagy számban oltakoznak ezzel a vakcinával.

„Már hét éve a modellváltásra készülünk” - Szilvássy Zoltán és Bács Zoltán az unilife.hu-n

Közeleg a minusz 20

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek