Belföld
2021-02-06

Az OGYÉI főigazgatója szerint megbízható az orosz vakcina

A Szputnyik V vakcina ugyanolyan hatékonyságú, mint a Pfizer vagy a Moderna.

Az orosz vakcina megbízható és biztonságos, egy kisebb adaggal már akár a jövő héten meg tudja kezdeni vele Magyarország az oltást - erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója beszélt szombat reggel.
Szentiványi Mátyás elmondta: a mintegy 92 százalékos hatékonyságúnak tartott oltóanyaggal kapcsolatban a magyar hatóságok a szer biztonságosságát, hatékonyságát és minőségét vizsgálják. Hozzátette: a mellékhatásai kezelhetők, nem okoznak nagyobb problémát.
A főigazgató hangsúlyozta: a Szputnyik V vakcina ugyanolyan hatékonyságú, mint a nyugati vakcinák, a Pfizeré vagy a Modernáé. Hozzátette: a vakcina 60 év felett is biztonságos, ebben a korosztályban is 92 százalékos hatékonyságot mutatott és 85 éves volt a legidősebb, akit oltottak vele.
Az oltóanyag európai engedélyezésével kapcsolatban azt hangsúlyozta: az Európai Unió is két-három hónapot ad magának egy oltóanyag engedélyezésére, ez nyár elejére történhet meg. Hozzátette: ez nem befolyásolja a magyar oltásokat, Magyarországon már megvan az engedély és megkezdődhetnek az oltások akár már a jövő héten is.
 

Megérkezett az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmánya Magyarországra

Vasárnap DEAC-Budaörs női futsal

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek