Belföld
2021-01-26

Kihirdették a keresztféléves ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták hétfőn délután a felvi.hu oldalon a felsőoktatási keresztféléves ponthatárokat, többek között a Debreceni Egytemre is.

A november 20-án lezárult keresztféléves felvételi eljárás során 6439-en nyújtottak be jelentkezést a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételiben. Az első helyen megjelölt jelentkezéseket figyelembe véve mesterképzésre 5535-en (közülük 5204-en állami ösztöndíjas formára), alapképzésre pedig 754-en adtak be kérelmet. A keresztféléves eljárásban a felsőoktatási intézmények csak mesterképzéseket hirdethettek meg magyar állami ösztöndíjas formában.      Az Oktatási Hivatal hétfő délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a több mint hatezer jelentkezőből 5231-en jutottak be egyetemre, főiskolára vagy felsőoktatási szakképzésre.A mostani keresztféléves felvételi eljárásban felsőoktatási szakképzésre 129, alapképzésre 479, mesterképzésre pedig 4623 jelentkezőt vettek fel. A legnépszerűbb mesterképzés a vezetés és szervezés volt, 496 felvett hallgatóval, majd a gépészmérnöki (313), a mérnökinformatikus (296) és a villamosmérnöki (247) következik.

A legtöbb jelentkező (1138) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre jutott be, ezt követi az Eötvös Loránd Tudományegyetem 613, a Szent István Egyetem 532 és a Debreceni Egyetem 448 felvett jelentkezővel.  Mindenki csak egy helyre nyerhetett felvételt, mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

 A besorolást nyert jelentkezőnek az érintett felsőoktatási intézmény legkésőbb február 2-ig felvételi határozatot küld, és tájékoztatja a felvett diákokat a hallgatói jogviszony létesítésének feltételeként meghatározott beiratkozás helyéről, idejéről és az ezzel összefüggő teendőkről is.

 

 

MTI

pixabay.com

 

Tíz illegális migránst és egy fehérorosz embercsempészt fogtak el

Sokaknak segít a törlesztési moratórium

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek