Belföld
2021-01-23

Kétmillió adag orosz vakcinát vásárolt Magyarország

Nem mellesleg megállapodtak a felek az orosz gáz szállításáról is.


Oroszország harminc napon belül megkezdi a Covid-19 elleni vakcina első tételének szállítását, emellett megállapodás született arról, hogy a hosszútávú szerződés októberi lejárta után is folytatódik a gázszállítás Magyarországra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Magyarország egymillió ember beoltására alkalmas vakcinamennyiséget vásárol, ami praktikusan kétmillió adagot jelent, hiszen egy emberenek két oltást kell kapnia a védettség elérése érdekében. Ezt a mennyiséget az orosz fél három ütemben fogja leszállítani. "Mostantól kezdve harminc napon belül 300 ezer ember beoltásához szükséges mennyiséget fogunk kapni, utána újabb 30 napon belül újabb félmillió ember beoltásához szükséges mennyiséget, majd az azt követő harminc napon belül 200 ezer ember beoltásához szükséges mennyiséget, tehát háromszor 30 napos szállítási határidőt vállalt az orosz fél" - tájékoztatott a miniszter.
Magyarország emellett folytatja annak a 15 kilométer hosszú gázvezetéknek az építését, amely a magyar-szerb határt köti össze a magyar nemzeti gázvezeték-rendszerrel. Ezen a vezetéken keresztül októbertől már lehetőség lesz arra, hogy hatmilliárd köbméternyi gáz érkezzen Magyarországra déli irányból.

Bemutatjuk Sanyit, a tűzoltó cicát

A mai napon tartják a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgákat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek