Belföld
2021-01-10

Bye bye illeték

Az év első napjától ingyenessé vált az állami ügyintézés


Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, innentől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
 2021-től gyakorlatilag megszűnik az általános, háromezer forintos illetékfizetési kötelezettség. Így több igazolás is ingyenesen beszerezhető. Január 1-től már nem kell illetéket fizetni a többi között a közös háztartásban élésről, az életvitelszerű helyben lakásról, az élettársi kapcsolatról vagy a telephely alkalmasságáról szóló igazolás kiállításáért. A birtokvédelmi eljárásért, valamint a jegyzőnél tett bejelentésekért sem kell fizetni, így például a kereskedelmi tevékenység bejelentésért sem.
 A január 1-től hatályba lépő változás révén több elsőfokú közigazgatási hatósági eljárásért fizetendő, speciális illetéktétel is megszűnik. Azaz már nem kell eljárási illetéket fizetni az elsőfokú építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárásokért, illetve a közigazgatási eljárásban kiállított, nem díjköteles másolatokért, kivonatokért sem. 

Megvan a győzelem

Magabiztos DVSC siker a Boglári Akadémia ellen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek