Belföld
2020-12-28

Év elején újabb koronavírus elleni vakcina kaphat engedélyt Magyarországon

Ha megfelelő mennyiségű vakcina érkezik, kezdődhet a tömeges oltás is.

Jövő év elején újabb koronavírus elleni vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét Európában - erről ír a koronavirus.gov.hu oldal. Az újabb vakcinákkal Magyarországra is további szállítmányok érkezhetnek, amivel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása is. A kormányzati tájékoztató oldal hozzáteszi, hogy a védőoltás ingyenes lesz és önkéntes alapon adathatják be maguknak az emberek. Kiemelik továbbá, hogy érdemes regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon annak, aki szeretné beoltatni magát, hogy a hatóságok fel tudják majd venni a kapcsolatot a jelentkezőkkel. A védőoltásra eddig több mint 300 ezren regisztráltak hazánkban.

Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője közölte, hogy amint újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, folytatódik az egészségügyi dolgozók beoltása, és 2021 első felében - miután várhatóan újabb oltások kapják meg az engedélyt - "több vakcinából választva, nagyobb mennyiségben a tömeges oltás is elkezdődhet".
    Emlékeztetett: a kormány 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le különböző gyártóknál, a Pfizeren kívül a Modernánál, a Jansennél, a CureVacnál, az Astra-Zenecánál, a Sanofi-GSK-nál és a Novavaxnál. Ezeknek a felhasználása az engedélyeztetésük után kezdődhet.
    Magyarország az orosz és a kínai vakcinákat is vizsgálja, hiszen minden lehetőséget szeretnének kihasználni, hogy a magyar emberek megkaphassák a védőoltást.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Egy percig sem volt kétséges a győzelem

Mozgalmas ünnepi hétvégén vannak túl a Hajdú-Bihar megyei tűzoltók

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek