Belföld
2020-07-02

Rengeteg a szemét a Tiszán - de rajtunk is múlik

A műanyag hulladék okozta gond méretéhez képest még több önkéntesre lenne szükség, annak érdekében, hogy a Tisza és mellékfolyói megszabaduljanak a szeméttől!

„Kánikulában, szúnyoginvázióban, sárban, fagyban nekivágni a Tisza árterének nap mint nap, úttalan utakon, reménytelenül újratermelődő szemetet szedni, önként: talán őrültség. Párdy Bence késő őszig öt hónapot töltött a Tisza-tónál, 1190 zsák műanyaghulladékot gyűjtött össze, és nem hagyja abba – már a következő szezonra készül.” Így szól az egyik tavalyi beszámoló arról a fiatalemberről, akinek önkéntes munkáját, illetve a tevékenységét koordináló PET Kupát is beválasztottak a Highlights of Hungary idei mezőnyébe, az ország értékteremtő kezdeményezései közé.  

Párdy Bence az interneten böngészve talált rá és jelentkezett egy évvel ezelőtt a PET Kupa önkéntes legénységet toborzó felhívására. A 32 éves fiatalember tavaly fél év alatt egyedül hét tonnányi szeméttől, főleg PET palacktól szabadította meg a szőke folyót. (Egy zsák átlagosan 6,77 kilogramm, így 1000 zsák 6 tonna hulladékot jelent). A lelkes aktivista azóta is szorosan együttműködik a PET Kupa csapatával, amely 2013 óta szervez nagy figyelmet kiváltó takarítási akciókat. A PET Kupa folyamatosan bővülő közösségéhez eddig több mint 2000 önkéntes, illetve Tisza-menti települések és regionális vízügyi igazgatóságok csatlakoztak. A PET Kupa 2019-ben rekord mennyiségtől, több mint 36 tonna hulladéktól sikerült mentesíteni a folyót.  

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere a tiszafüredi Albatrosz Kikötőben megrendezett július 1i sajtótájékoztatón elmondta: „Meggyőződésem, hogy környezetünk védelmében komoly összefogásra és szemléletváltásra van szükség. Egész gyerekkorom, ifjúságom meghatározó környezete a Tisza-tó és a folyó világa, és szeretném, ha az utánunk jövő generációk is legalább annyi élményt kapnának ettől a csodás természeti világtól, mint amennyit mi kaptunk. Ezért is tartom különösen példamutatónak Párdy Bence önkéntes munkáját és ezért támogatjuk anyagilag is! Köszönöm, hogy többen csatlakoztak Tiszafüred Önkormányzatának és a Highlights of Hungary szervező csapatának közös akciójához környezetünk védelme, természetes vizeink tisztaságának megőrzése érdekében! Így sikerült, Bence külön kérésére egy használt, de környezetkímélő négyütemű csónakmotort vásárolni, amit Bence az önkéntes környezetvédő munkájához fog használni.” 

Párdy Bence a PET Kupa önkénteseitől tudta meg, hogy a Bodrogon is szükség van hasonló tevékenységre, ezért úgy döntött, hogy ezt a nyarat az északkeleti folyó takarításának szenteli. Támogatóinak köszönhetően sikerült fejlesztenie a vízi közlekedését is. Így egy gyorsan mozgó és szűk helyekre is beférő csónak mellett egy tutaj is rendelkezésére áll, amellyel az eddiginél egyszerre több szemetet hatékonyabban tud összegyűjteni a folyóból, illetve a partszakaszokról. Bence a Tisza és a Tisza-tó után jelenleg Sárospataknál a támogatói felajánlásokból megépített tutajával - tervei szerint - szeptemberig takarítja a Bodrog-partot.  Ugyanakkor a PET Kupával közösen még az év elején részt vett a Tisza-hulladék monitoringozásában is, amely során 340 kilométert tett meg a folyón. Az önkéntes rámutatott, hogy „tapasztalatai szerint a Tiszán is, az akciók ellenére még mindig sok a hulladék, főleg a településektől távoli, erdős területeken tapadnak meg a palackok.” Ezért a Bodrogon végzett hulladékgyűjtés mellett a nyáron a Tisza erdős területein is újra végzi majd önkéntes munkáját.  

Remete Tibor, a Highlights of Hungary alapítója, kreatív igazgatója elmondta, hogy a szervezet 2013 óta gyűjti a leginspirálóbb hazai történeteket, projekteket. „Missziónk, hogy Magyarország értékteremtő közösségét építsük, ennek mentén publicitást biztosítsunk a jelölteknek, és a mai alkalomhoz hasonlóan, megfelelő összekötéssel, helyzetbe hozással is támogassuk munkájukat. Bence kiváló példája annak, hogy az elszántság, a kreativitás, a tettrekészség hatalmas (szemét)hegyeket mozgathat meg a környezetünkben. Úgy gondolom, hogy a mai felgyorsult világban, annak kihívásai okán, a számos önjelölt influencer mellett vagy még inkább helyett, sok ilyen hiteles példaképre lenne szükségünk. Szóval klónozzunk sok-sok Párdy Bencét vagy ha ez még nem megy, akkor tanuljunk tőle!”  

Törőcsik Franciska színművész, Highlights of Hungary kurátora pedig erre az alkalomra írt üzenetében így fogalmazott: „Amikor Párdy Bence átvette a díjat a Highlights díjátadóján, majdnem felsikkantottam örömömben. Annyira éreztem, hogy neki díjat kell kapnia azon az estén. Mert amit ő csinál az tényleg páratlan, szó szerint is, hiszen egyedül végezte a munka nagy részét. Bence munkája háromszoros felkiáltójellel hívja fel a figyelmet arra, hogy ne csak csóváljuk a fejünket a mások lemaradásán az újrahasznosítással kapcsolatban, nem a saját szemetünk összeszedésénél van a határ, és arra is, hogy nincs kire várni, 'egyes szám első személyben' el kell kezdenünk a melót.” 

A nagyvárosokban, például a Budapesten összeszedett nagyon szennyezett szeméttel ellentétben a Tiszából és Tisza-tóból kitermelt hulladék mennyiségének túlnyomó része újrahasznosítható. A főként műanyagpalackokból álló hulladékot válogatás után bálázzák, darálják, így a hulladék nagy része nem a lerakóba, hanem újbóli hasznosítás céljából elszállításra kerül egy erre szakosodott feldolgozóüzembe, míg az összegyűjtött hulladék használhatatlan része a sárospataki segítőknek köszönhetően a kommunális hulladékgyűjtőbe kerül.  

Molnár Attila Dávid PET Kupa alapító, a Petényi kapitánya kiemelte: „Aki volt már PET Kupán tapasztalhatta, hogy nem csak műanyagból áll a folyami hulladék, hanem például rengeteg üveg is van benne. Ezeket a PET Kupa csapata eddig is külön válogatta és adta le újrahasznosításra, de most itt a lehetőség, hogy az üvegből különleges szikvizes palackok készüljenek! 2020. július 9-12 között a PET Kalózok veszik be a parádsasvári üvegmanufaktúrát, ahol a tiszai üveghulladék születik majd újjá! Ezeken napokon lehetőség van csoportok számára az üvegmanufaktúra és az üveggyártás folyamatának megismerésére, miközben a kemencében tiszai üveg olvadozik.”  

 

További információ:  

https://www.facebook.com/bence.pardy

https://www.facebook.com/petkupa https://www.facebook.com/events/1147405952295994/ https://www.highlightsofhungary.hu/hu/kik-vagyunk-mi  

Az Extraligából érkezik erőcsatár a DEAC-hoz

35 éves a trolibusz közlekedés Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek