Belföld
2020-06-18

Sikeres volt a védekezés, eltörlik a vásárlási idősávokat is

Sikeres volt a koronavírus-járvány elleni védekezés Magyarországon, sikeresebb, mint Nyugat-Európa sok államában - értékelt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón, miután 98 nap után véget ért a veszélyhelyzet. Bejelentette: eltörlik a vásárlási idősávokat. Búcsúzik az operatív törzs.

A rendkívüli jogrend jóval rövidebb volt, mint Európa országainak többségében, a kormány időben tudott döntéseket hozni, és a járvány megjelenéséhez képest jóval korábban hozott fontos korlátozó intézkedéseket, mint például az olaszok, a belgák vagy a spanyolok - fejtette ki. A rendkívüli jogrend tette lehetővé az azonnali és hatékony cselekvést - jelentette ki a miniszter, köszönetet mondva az operatív törzs tagjainak, különösen Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, továbbá az egészségügyi és a szociális szféra dolgozóinak, tanároknak, rendőröknek, katonáknak, kormányhivatali dolgozóknak.


Gulyás Gergely hangsúlyozta: a védekezés azért lehetett sikeres, mert nemzeti egység alakult ki, és "új fejlemény", hogy ez az ellenzék nélkül is létrejöhetett. A kormány politikai egyetértést szeretett volna, de tudomásul kellett venni, hogy az ellenzék ehhez nem tudott hozzájárulni - mondta. A védekezésben részt vevők nemtelen támadása, az ország külföldi lejáratása és "kamuvideók" készítése morálisan is elfogadhatatlan, alantas cselekedet. 

A Miniszterelnökség vezetője reményét fejezte ki, hogy nem tér vissza a koronavírus, jelezte ugyanakkor, a második hullám reális veszély. Azt azonban szeretnék, hogy ha ismét veszélyhelyzet lesz, akkor legyen politikai egység is.
A mostantól érvényes járványügyi készültséget hat hónapra hirdették ki, és háromhavonta vizsgálják felül.

Gulyás Gergely bejelentette, mostantól eltörlik a vásárlási idősávokat, a maszkhasználat szabályai viszont maradnak. Úgy látják, a maszkhasználat elegendő védelmet biztosít az időseknek, ezért döntöttek így.
Az operatív törzs továbbra is működik, és a kórházak irányítási rendje is változatlan.
Az Európai Bizottság azt javasolta - és a kormány álláspontja is az -, hogy mihamarabb lehetővé kell tenni a határok átjárhatóságát az uniós tagállamok között. Magyarország ennek megfelelő döntéseket hozott - fűzte hozzá. Míg korábban úgy tűnt, a migráció megállt, a májusi adatok már aggasztóbbak, de remélhetőleg a határok átjárhatósága nem jelenti azt, hogy ne lehetne tartani a határok védelmét - közölte. Magyarország képes megvédeni a határait.
 

A miniszter kifejtette: a védekezés első szakaszán túl vagyunk, és ha mindenki továbbra is betartja az intézkedéseket, csökkenni fog az aktív fertőzöttek száma, de ha ebben változás lesz, szigorításokra lehet szükség.
Ha lesz második hulláma a járványnak, arra a várakozások szerint szeptemberben, októberben kerülhet sor. A nyári meleg várhatóan lassítja a járvány terjedését, így azzal számolnak, hogy az aktív fertőzöttek száma összességében csökkenni fog a következő hetekben, ezért is fontos a megmaradt intézkedések betartása - közölte.

Kitért arra is, hogy a gazdasági intézkedésekkel 1,2 millió magyar munkavállaló munkahelyét sikerült megvédeni. Ahogy várható volt, a munkaerőpiacra és a gazdaság teljesítményére is komoly hatással volt a járvány elleni védekezés miatti teljes leállás. A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések eltérőek, a kormány a Pénzügyminisztérium által jelzett 3 százalékos recesszióval számol - mutatott rá. Mivel a költségvetés tervezésekor nem erre számítottak, ez nagy mértékben csökkenti a költségvetés mozgásterét.

Újra fogad látogatókat a Debreceni Református Nagytemplom

Neves zenészek tanítanak a Gitármánia Táborban

MTI

Szerző
Hasonló cikkek