Belföld
2020-05-27

Júniustól jelentősen változik a szakképzés

Június másodikától jelentős változások lesznek a szakképzésben, ugyanis az intézmények vezetői dönthetnek majd arról, hogyan folytatják az oktatást és a gyakorlatokat.

Ezt Schanda Tamás  az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára jelentette be. 

Az államtitkár kifejtette, hogy a szakképzésben különösen fontos a gyakorlati tudásnak az elsajátítása, és nagy különbségek vannak abban, hogy az egyes szakmákat mennyire lehet hatékonyan megtanítani a digitális távoktatásban. 

"Az intézmények vezetői bírnak megfelelő információkkal arról, hogy miként lehet a lehető legjobban összehangolni a koronavírus-járvány visszaszorításával kapcsolatos intézkedéseket a gyakorlati oktatással"- mondta Schanda Tamás. 

Nyilatkozatához azt is hozzátette, hogy a szakképző iskolák esetében az intézmények működésére és tanítására vonatkozóan a többi iskolától eltérő szabályozás teszi majd lehetővé a tanév hátralévő részében az elmaradt gyakorlatok pótlását, illetve a nyári szakmai gyakorlatok megvalósítását. 

Elmondta azt is, hogy a kormánynak kiemelten fontos a szakképzés. "Az országnak és a gazdaságának jó szakemberekre van szüksége. Ahhoz, hogy továbbra is eredményesek lehessünk, elengedhetetlen a szakképzés átalakítása, ezért ősztől egy megújult rendszerben tanulhatnak a fiatalok. Emellett az oktatók bérét is megemeljük, átlagosan 30 százalékkal, a tanulók pedig jelentős ösztöndíjakhoz juthatnak hozzá. Továbbra is azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Ehhez járul hozzá a szakképzés fejlesztése is"- jelentette ki az államtitkár. 

Elindult a Debrecen városkártya

A Debreceni Egyetemen tett látogatást az agrárminiszter

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek