Backstage
2024-05-15

Május végén világsztár gitárossal turnézik a Djabe!

A turné a Tour of Waterfalls címet kapta, minthogy a Djabénak és Chielinek is van egy Waterfall című kompozíciója.

Chieli Minucci gitáros a nyolcvanas évek elején alapított világhírű amerikai jazz/funk/world formációnak, a Special EFX-nek alapító tagja és mai napig vezetője. A nyolcvanas és kilencvenes években a Special EFX a tengerentúli jazz élet egyik legjelentősebb zenekara volt, és mind a mai napig kiemelkedő résztvevője, több Grammy-jelöléssel a tarsolyukban.

A legutóbbi Special EFX albumot a Djabe együttes vezetője, Égerházi Attila adta ki Magyarországon. Ennek alkalmából a Djabe zenekar együtt játszott Chielivel a Budapest Jazz Clubban. A zenészek ekkor határozták el, hogy 2024 májusában közös turnéra indulnak.  A turné a Tour of Waterfalls címet kapta. A Djabénak és Chielinek is van egy Waterfall című kompozíciója. A két szerzemény foglalja keretbe a műsort, melyben Chieli MinucciDjabe és Special EFX számok hangzanak majd el.

Djabe a hazai jazz/world fusion műfaj első számú képviselője. Számtalan hazai és nemzetközi díj birtokosa. 1995 óta több mint száz kiadványuk jelent meg szerte a világban. Keresettek a nemzetközi fesztiválokon és koncerthelyszíneken. Eddig 44 országban léptek fel. Több mint 20 éve dolgoznak együtt a Genesis világhírű gitárosával, Steve Hackett-telEttől az évtől kezdve Chieli Minucci is részt vesz a Djabe lemezek készítésében és közös turnékat is szerveznek.

Chieli nemcsak zeneszerzőként és zenekarvezetőként ismert, hiszen számos kiváló előadónak készített felvételt és lépett fel velük együtt. A teljesség igény nélkül Celine Dion, Lou Reed, Lionel Richie, Jennifer Lopez, Jewel, Mark Anthony, Michael Bolton, Rupert Holmes, Eartha Kitt, Eddie Fisher, Anastasia, Whalum, Maysa, Jeff Lorber, Norman Brown, Bernie Williams, Marion Meadows, Lao Tizer, Mindi Abair, Rick Braun, Gerald Veasley, Omar Hakim, Eric Marienthal és még sokan mások élvezhették a játékát lemezeiken és koncertjeiken.

Minucci nemcsak a jazz és pop világában érzi magát otthon, de tehetséges televíziós és filmzeneszerző is. 10-szer jelölték Emmy-díjra, melyből hármat meg is nyert zeneszerzői munkájáért. Filmzenéi többek között a No Country for Old Men, a Bowfinger, a Legally Blonde, a Panic alkotásokban hallhatóak. Minucci kompozíciói hangzanak el a Pán Péter, a Dora a felfedező, a Thomas a gőzmozdony és más élő színpadi produkciókban.

A miskolci és a debreceni koncerteken az előzenekar az Android lesz, akik új albumukról, a Worldless Scriptumról játszanak majd. Hivatalos weboldaluk https://www.androidgroup.hu/

Hivatalos Djabe weboldalak: https://djabe.hu/,  https://www.facebook.com/djabeworld
Hivatalos Chieli Minucci website - Special EFXMusic.com

 

https://www.zeneszmagazin.hu/

Újabb kuratóriumi látogatások a Klinikai Központban

Mozdulj, Debrecen! – Mozgáskarnevál

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek