Backstage
2023-05-28

Funk, disco, house és egy kis rock’n’roll: Interjú a VéNégy Fesztiválon fellépő Kraak & Smaak trióval

Szinte már hazajárnak Magyarországra, ám a nyelvet még nem sajátították el: a holland világsztár producer-és dj trió, vagyis a Kraak & Smaak a 2000-es évek eleje óta megkerülhetetlen színfoltja az elektronikus zenei színtérnek. Oscar de Jong, Mark Kneppers és Wim Plug június 24-én szombaton, élő zenekarukkal és remek vokalistáikkal kiegészülve Nagymaroson, a VéNégy Fesztiválon mutatják meg magukat ismét a hazai közönségüknek. Olvassátok ez alkalomra készült rövid interjúnkat!

Számtalanszor jártatok már Magyarországon, vannak kedvenc emlékeitek róla?

Kraak & Smaak: Valóban, egész kis történelmünk van együtt! Igazából a zenekarral Magyarországon léptünk fel a legtöbbet az évek során. A valaha volt első, Hollandián kívüli DJ setünk is Magyarországon volt, és a Szigeten volt az első külföldi élő bulink is. A38 Hajó, Akvárium, Balaton Sound, Paloznaki Jazzpiknik… Nagyszerű emlékek! A Kraak & Smaak fogadtatása mindig különösen jó volt, remek közönségek, stábok, koncertszervezők… Mi mást kívánhatnánk? Budapest Európa egyik leggyönyörűbb városa, mindig jó visszatérni. Egy apróság: ilyen sok év alatt sem sikerült elsajátítatnunk semmit a nyelvből, amiért nagyon szégyelljük magunkat. Ne haragudjatok, reméljük, megbocsátjátok!

Majdhogynem 4 év telt el, mióta megjelent a Pleasure Centre című nagylemezetek. Dolgoztatok mostanában új zenén?

Kraak & Smaak: Hogyne! Egy kicsivel egy évvel a Pleasure Centre megjelenése után kihoztunk egy remix albumot ugyanezzel a címmel, azóta pedig kislemezeket és remixeket hoztunk ki a saját kiadónk, a Boogie Angst gondozásában. Ezen kívül egy, a ’70-es évek francia-és olasz DJ mixeit tartalmazó válogatásalbumot is megjelentettünk, a brit Bombstrikes kiadónak. Június közepén érkezik a 20. Születésnapi best of lemezünk, ami ősszel egy friss remixalbummal fog kiegészülni, a saját korai dalainkból. Ennek tetejében még új, saját anyagon is dolgozunk, így készülhettek 2024 tavaszára, amikor is jön a várva várt album! Annyi minden történik mostanában, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

 

Ha dalszerzésre kerül sor, hogyan választjátok ki azt, hogy kivel dolgoztok együtt?

Kraak & Smaak: Nem mondanánk magunkat a legjobb dalszerzőknek, így az elmúlt években mindig is igyekezetünk felvenni a kapcsolatot angol anyanyelvű, tehetséges énekesekkel és szövegírókkal, hoy betöltsék nálunk ezt az űrt. Az évek során az, hogy jobbnál jobb szerzőtársakat találjunk magunk mellé, egyre fontosabb lett, amellett, hogy olyan előadókkal mélyedhettünk el a zene bugyraiban, mint mondjuk a Parcels, Ben Westbeech vagy épp Durand Jones, hogy csak párukat említsük. Ha megvan valakivel a közös hang, megosztunk vele néhány szövegért kiáltó dalt, és várjuk, mi lesz belőle. A legtöbbször nagyon jó dolog sül ki, de az is megesik, hogy nem, ami szintén a folyamat része. De leginkább ez szokott működni. Arról pedig ne feledkezzünk meg, hogy élőben Ivar és Berenice kísér minket, akik egészen biztosan Hollandia legjobb énekes-dalszerzői. Hallgassátok meg a “Naked” és az “I’ll Be Loving You” című dalokat, és érteni fogjátok, miről beszélek.

20 évesek lettetek, ha visszagondoltok erre a két évtizedre, mik voltak a legnagyobb mérföldköveitek?

Kraak & Smaak: Húha, ez egy nehéz kérdés. Annyi mindenre büszkék lehetünk! A dj és élő turnék a világ körül, az albummegjelenéseink, a lehetőségek arra, hogy ilyen tehetséges énekesekkel működhessünk együtt… Egy dolog különösen beégett, amikor az amerikai nemzeti tv-ben, Jimmy Kimmel műsorában léptünk fel 2008-ban, az első nagyobb tengetentúli turnénk részeként. De ettől eltekintve a legfontosabb az, hogy olyan sikereket éltünk el producerként és szerzőként, hogy még 2023-ban is relevánsak tudtunk maradni, és világszerte rajonganak értünk. Nincs klasszabb annál, mint amikor messze az otthonunktól, olyan emberekkel találkozunk, akik kívülről fújják a zenénket. Itt kezdődik minden, és itt is lesz vége!

 

Meséljetek a jelenlegi turnétokról! Nehéz volt egy ilyen hatalmas diszkográfiából kiválasztani a kedvenc dalaitok? Mire számíthat a Vénégy Fesztivál közönsége?

Kraak & Smaak: Nem könnyű a dalaink stúdióverzióit élő hangzásba ültetni, elég sokat kell agyalnunk rajta. Néha egy teljesen más szemszögből kell megközelíteni őket, remixelni, vagy csak egyszerűen, mintha megölnénk a gyerekeinket, belátni, hogy nem működnek. Minden koncert más, a fesztiválok különböznek a kluboktól, és azon is sok múlik, hogy Ivar vagy Berenice énekel nekünk az adott buliban. A dj seteken is ez a helyzet, van olyan, hogy egy dal éppen nem működik az adott közönségben. Most, hogy fontos évfordulót ünneplünk, elővettünk néhány rég nem hallott, vagy éppen sose játszott gyöngyszemet a katalógusunkból. Reméljük, a VéNégyen szívesen fogadjátok majd őket. Egyébként mindig vibráló, energetikus és dinamikus élő koncerteket nyomunk, az összes olyan elemmel, amitől kiemelkedik a K&S a többi fellépő közül: funk, disco, és house keveréke, egy jó nagy adag rock’n’roll életérzéssel!

Százéves Henry Kissinger, volt amerikai külügyminiszter, diplomata

Megvan a bronzérem, irány Európa!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek