Backstage
2023-05-21

"20 évig egy zenekarban lenni, és azt egyben tartani nehezebb, mint amilyennek látszik" - Interjú a Simple Plan zenekarral

A Simple Plan Kanada egyik legismertebb zenekara. A Pierre Bouvier vezette punk-rock csapat legutóbb a Sum 41 társaságában tarolta le az Aréna színpadát, most pedig hatodik lemezük turnéjával, június 6-án a Budapest Parkba tér vissza a rendíthetetlen ötösfogat. Sébastien Lefebvre, a banda gitárosa adott nekünk exkluzív interjút. Kelemen-Létai Alexandra írása.

Biztos minden koncert előtt a set listről érdeklődnek a rajongók. Mennyire akartok ilyenkor megfelelni a közönségnek és mennyire viszitek bele a személyes kedvenceket?

Sebastian: Nagyon nehéz olyan set listet összerakni, ami mindenkinek tetszik. Pont ezért sok időbe telik a dalok összeállítása. Ugyan 90%-ban tudjuk, hogy melyek azok, amiket mindenki vár, de mindig van néhány szerzemény, amin agyalunk, hogy bekerüljön-e a set listbe.

A lista általában a legnagyobb slágerekből áll, de attól is függ, hogy az adott országban mely dalok a legfelkapottabbak, ebben nagy segítség a Spotify. Legtöbbször a set list nagyon egyértelmű, hiszen mindenki hallani szeretné az ’I'm Just A Kid’, a ’Perfect’, a ’Welcome To My Life’, a ’Summer Paradise’ című dalainkat, így ezeket mindenképpen elő szoktuk adni. Persze mindig van olyan, hogy valaki hiányol egy-egy dalunkat, de lehetetlen mindenki kedvére tenni.

2022-ben jelent meg a hatodik lemezetek és azt nyilatkoztátok, hogy a ’Harder Than It Looks’ cím arra utal, hogy nehezebb egy bandában lenni és turnézni, mint ahogy az kívülről tűnik.

Mindig azt szeretnénk, hogy a címünk egy kicsit szórakoztató legyen, ugyanakkor valami komolyra is utaljon. Ahogy a ’Harder Than It Looks’ is mondja, a zeneipar határozottan nehezebb, mint amilyennek látszik. Mindenki folyamatosan várja az új dalokat és kérdezgetik, hogy mikor jelenik már meg az új album és mikor megyünk újra turnéra. 20 évig egy zenekarban lenni, és azt egyben tartani nehezebb, mint amilyennek látszik.

Ha látod kívülről, hogy valaki jó abban, amit csinál és sikereket ér el, akkor olyan egyszerűnek tűnik, pedig nem mindig az. Például, amikor jött a világjárvány az összes tervünkről le kellett mondanunk és el kellett halasztanunk az album megjelenést és a turnét is.

 

Akármennyire is nehéz, valamit jól csináltok, mert már több mint 20 éve együtt van a zenekar. Áruld el mi a titkotok!

Sebastian: Nem tudom, hiszen nem csak egy dolgon múlik. Több összetevője van ennek: a közös célok és a közös elvárások a zenekarral kapcsolatban mind összhangban vannak egymással. Tudjuk, hogy a csapat sokat jelent a közönségnek és így mindig igyekszünk a maximumot beleadni a bandába, hogy ne okozzunk csalódást a rajongóknak.

Vannak együttesek, akik nem bírják sokáig, mert mondjuk egy album nem megy jól, aztán a kiadó kidobja őket és nem tudnak turnézni, végül a zenekar feloszlik.

Mi keményen megdolgoztunk azért, hogy fennmaradjon a banda és biztos volt bennünk némi tehetség is, hogy el tudjuk érni a céljainkat, de persze van ebben egy szerencse faktor is, hogy a megfelelő helyen és időben voltunk.

Szóval azt hiszem, mindezek együttesen eredményezték azt, hogy nagyon sokáig bírtuk, és még ma is itt vagyunk, és új számokat írunk.

Nem mindig elég a kemény munka, mert az egók harca is tönkretehet egy bandát.

Sebastion: Természetesen! Ez van, amikor valaki a saját érdekeit helyezi a banda céljai elé. Nálunk is nehéz ez, hiszen már mindenkinek saját családja van. Össze kell egyeztetnünk a magánéletünket azzal, hogy mint zenekar is boldogok és elégedettek legyünk. Úgyhogy most ezzel zsonglőrködünk.

Amikor még fiatalok voltunk, olyan dolgokon kaptunk össze, hogy valakinek nem tetszett egy szöveg vagy dalrészlet, amit írtam… Akkor ezek a viták az egókról szóltak, de ezeken már túlléptünk.  

Mesélnél egy kicsit a ’Harder Than It Looks’ album borítójáról?

Sebastion: Mindig Chucknak vannak a legkreatívabb ötletei, így a borító is hozzá köthető. Eljátszottunk azzal a gondolattal, hogyha nem zenészek lennénk, akkor is valószínűleg együtt dolgoznánk, hiszen a nap végén mindannyian felszállnánk a buszra és együtt zenélnék.

Ez a zenekar túlmutat mindenen, amit bármelyikünk megtehetett volna külön-külön vagy egy alternatív életben. Ha én irodai dolgozó lennék, Pierre pedig építőmunkás, akkor a nap végén találkoznánk a próbákon, és biztos, hogy együtt jammelnénk.

Neked milyen mellékprojekted van a zenekar mellett?

Sebastion: Mindenkinek van valami, amikor nem a banda dolgaival foglalkozik. Nekem például van egy podcastem, illetve zenét szerzek tv showkhoz és hirdetésekhez. De amikor turnén vagyunk, akkor csak a bandával foglalkozom.

Amikor pedig épp nem turnézunk, akkor a családunkkal töltjük az időt. Nekem van egy 8 éves lányom, ami egy nagyon vicces időszak.

És mit szól ahhoz, amikor az apukáját látja a zenekarral fellépni?

Sebastion: Most már fel tudja fogni mi ez körülöttünk, de mikor kisebb volt nem igazán értette milyen hatással vagyunk az emberekre. Olyan volt ez neki, mint bármelyik munka. Most már jobban érti mi zajlik körülöttünk és van néhány dal, amit ő is szeret.

Ugye a Simple Plan, mint zenekar híres, de én önállóan nem. Bármikor el tudok menni ebédelni, vagy akár az utcán is sétálhatok úgy, hogy senki nem jön oda hozzám. De amikor a bandával együtt vagyunk, akkor odajönnek hozzám is képet készíteni és autogrammot kérni. Szóval most már megérti a lányom és nagyon szívesen eljön a koncertjeinkre, ha Montreál közelében lépünk fel. Persze a turnéhoz is tud csatlakozni, ha szeretne. Ez az, amit most nagyon élvez.

Ez tök jó, hiszen élvezheted a hírességek életét, de emellett hétköznapi életet élhetsz. A legjobb kombináció! Ez nem adatik meg mindenkinek.

Sebastion: Pontosan, nekünk tökéletesen bevált! Mi nem vagyunk olyan nagy sztárok, mint a Coldplay, de én nagyon elégedett vagyok azzal, ahol tartunk és amit zenekarként elértünk. És nagyon örülök a névtelenségnek, amit meg tudunk őrizni.

És hogyan látod a következő 20 évet?

Sebastian: Nos, remélem, hogy addig zenélünk, amíg az emberek látni szeretnének minket. Idővel öregedni fogunk, a családjainkkal talán kicsit kevesebbet turnézunk majd. A terv az, hogy ha az emberek szeretnének minket látni, akkor folytatjuk a zenélést és igyekszünk szórakoztató zenét készíteni. Persze a szórakoztatás csak egy dolog. Szerintem a zenénk nagy hatással van az emberekre. Ez a zene szépsége.

Sokan mesélnek nekünk arról, hogy mennyit jelent a zenénk. Nagyon nehéz megérteni, hogy ez valójában mit jelent, és csak annyit tudsz erre mondani, hogy örülök, hogy a zene segít, és köszönöm, hogy most itt vagy, és hogy megosztottad a történetedet. Ez tényleg egy igazán nagyszerű érzés!

De nem csak a zenével segít a zenekar, hanem a Simple Plan Alapítvánnyal (Simple Plan Foundation) is. Mesélnél nekem erről?

Sebastian: Nos, a cél az, hogy különböző területeken segítsünk a fiataloknak. Legyen szó komoly társadalmi problémákról, öngyilkosságról vagy kábítószerrel való visszaélésről, vagy éppen a rákról. Támogatunk különböző szervezeteket, akik zenei programokat szerveznek és segítenek a gyerekek számára megtalálni a szenvedélyüket az életben. Sokan például a sportot választják, mások a zenében találják meg az örömüket, és ez fantasztikus.

Igyekszünk minden évben rendezvényeket szervezni, pénzt gyűjteni, és minden jegyeladás után 1 dollárt az alapítványnak adományozni. Tehát ez egy jó módja annak, hogy a rajongók ténylegesen hozzájáruljanak az alapítvány növekedéséhez. Már közel állunk ahhoz, hogy több mint 2 millió dollárt adományozzunk különböző jótékonysági szervezeteknek Kanadában és külföldön is

Itt is látjuk, hogy milyen hatással lehet a zenekar az emberekre. Nagyon megható, amikor az emberek elmesélik nekünk, hogy segíteni tudtunk nekik a szervezeteknek köszönhetően.

Amikor 2005-ben elkezdtük a Simple Plan Alapítványt, nem gondoltuk volna, hogy idáig fogunk eljutni vele. Ez egy másik gyönyörű módja annak, hogy segítsünk az embereknek. Remélem, hogy egyre többen leszünk, akik ilyen módon is segíthetnek.

Bízom benne, hogy a rajongóinkon keresztül a kezdeményezésünk egyre több és több embernek segít a jövőben, és ezzel kicsit a világot is jobbá tehetjük.

 

Június 6. SIMPLE PLAN, Zebrahead, Set It Off, Charlotte Sands | Budapest Park 2023

Jegyek és esemény

Újra nyit a Hotel Menthol - Hungária-koncert lesz jövő nyáron a Puskás Arénában

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek