Backstage
2023-05-05

Fonogram-életműdíjat kapott Korda György és Balázs Klári

Fonogram-életműdíjat kapott Korda György és Balázs Klári. A népszerű énekes házaspár csütörtökön este, a Budapest Parkban tartott koncertjükön vette át a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) elismerését.

A Fonogram - Magyar Zenei Díj 2023 szakmai életműdíjasát szintén most hozta nyilvánosságra a Mahasz, az elismerést Kraft Tamás hangmérnök kapta.  Az életműdíjat kapott Korda György 65 éve, Balázs Klári 45 éve énekel, közös színpadi jelenlétük több mint négy évtizede tart. A házaspár generációkon átívelő rajongótáborral rendelkezik, és a mai napig aktív a zenei életben.


  "Ezt az elképesztő teljesítményt és a kortalan dalok fantasztikus sikerét" ismerte el a szakma, amikor a Mahasz odaítélte Korda Györgynek és Balázs Klárinak az életműdíjat - mondta Szűts László, a szervezet elnöke, aki a Budapest Park-koncerten átadta az elismerést. Korda Györgyöt és Balázs Klárit az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere, az újjászületett Reptér tette a fiatal korosztály körében is népszerűvé. A Budapest Airport 2021-ben újraforgatta a videóklipet, amely a YouTube-on tízmillió megtekintésnél jár. A pároshoz számos más sikerdal is fűződik, köztük a Mamma Maria, a Találd ki gyorsan a gondolatom, a Lady N vagy a Gyöngéden ölelj át. Korda György először 1958-ban lépett színpadra, első sikerét a Szeretni kell című dallal érte el.

C__FO19930327022.jpg (1549×1015)

A hatvanas évektől számít az ország egyik legnépszerűbb énekesének, rendszeresen sikerrel szerepelt a televízió és a rádió által is közvetített táncdal- és egyéb fesztiválokon, versenyeken. Minden lemeze bearanyozódott, eladásai túllépték a négymillió példányt. Legnagyobb slágerei közé tartozik még a Virágeső, a Visszatérek én, a Bocsánat, hogyha kérdem, a Ma éjjel, az Aki melletted él, a Lady Carneval, a Barátok, amíg élünk. A házaspár a magyar emigráció körében is rendkívül népszerű, több tucatszor hívták vissza őket Amerikába, Kanadába és Ausztráliába. A Fonogram idei szakmai életműdíjasa, Kraft Tamás az egyik legismertebb magyar hangtechnikus, road, hangmérnök, aki több mint ötven éve dolgozik a zenei szakmában.

Szűts László a díjátadón kiemelte: fontosnak tartják, hogy az előadók mellett elismerjék a nélkülözhetetlen háttérmunkások, szakemberek teljesítményét is. Kraft Tamás a legnagyobb magyar zenekarok és világsztárok koncertjeit hangosította.

fonogram-2023-kraft-tamas-szuts-laszlo.jpg (690×362)

Kraft Tamás dolgozott az LGT-vel, Demjén Ferenccel, Koncz Zsuzsával, Radics Bélával, az Omegával, a Karthagóval, a Skorpióval, a Bikinivel, Tátrai Tiborral, a Piramissal, az Apostollal, a KFT-vel, Deák Bill Gyulával, Fenyő Miklóssal. Európa-szerte turnézott az Iron Maidentől Santanán át a Modern Talkingig, de Tina Turner, a Motörhead, a Dire Straits, Elton John, Phil Collins és Peter Gabriel koncertjein is dolgozott, emellett kipróbálta magát turnémenedzserként. 2018-ban neki ítélték a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság Morcz Csaba-díját.

"Minden évben fontosnak tartjuk, hogy a színpadon álló feledhetetlen tehetségek mellett elismerjük azon háttérmunkások, szakemberek teljesítményét is, akik nélkül nem szólalhatna meg egy koncert, nem lenne ’egyben’ egy zenei produkció. Kraft Tomó egy élő legenda. Több mint öt évtizede dolgozik a háttérben a tökéletes hangzásért a klubbuliktól a nagy arénakoncertekig"

- így méltatta Szűts László, a MAHASZ elnöke a Fonogram friss szakmai életműdíjasának kimagasló teljesítményét.

L’art pour l’art

Elvesszük, ami jár! – Pakson tör győzelemre a Loki!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek