Backstage
2023-03-21

Miért csak pár perces volt az első Rock and Roll koncert - 71 éve történt

Az első Rock and Roll koncert 1952 március 21-én volt a Cleveland Arénában, Moondog Coronation Ball címen és több  fellépő is volt, vagy lett volna. (Paul Williams, Tiny Grimes, The Dominoes, Danny Cobb). A rádiós Dj., Alan Freed ötlete volt és ő is szervezte meg az esemént. De ki volt Alan Freed:

Alan Freed (1921-1965) neve talán sokaknak nem mond semmit, pedig a 20. század egyik legnépszerűbb zenei irányzatának ő volt a keresztapja. Az egykori lemezlovas rádiós showja a 'Moondog's Rock'n'Roll Party’ néven vált ismertté, és nagyban elősegítette a rock and roll mint zenei irányzat népszerűségét.  Egyébként egy tinédzsereknek szóló rádióműsorban mondta ki a világon először azt a szókapcsolatot, hogy Rock and Roll. Egy fehéreknek sugárzó rádióban olyan bátor volt, hogy elkezdett fekete zenéket játszani, Screaming Jay Hawkinst, Chuck Berryt, Bo Diddleyt. A zenére figyelt, mentes volt minden előítélettől.

freed.jpg (980×653)

A cleveland-i WJW rádiónál ő volt az első (fehér) műsorvezető, aki forradalmi módon rhythm and blues lemezeket játszott le a hallgatóknak, ráadásul nem is az éjszaka közepén, hanem a leghallgatottabb műsorsávban, Korábban erre nem igazán volt példa. Annak idején az afroamerikai előadók lemezeit ’race records’-nak (faji lemezek) nevezték, és Freed volt az, aki először ’rock and roll’ lemezeknek nevezte ezeket a korongokat. Chuck Berry is neki köszönheti, hogy dalai eljutottak a nagyközönséghez.

Moondog_poster.jpg (1043×1361)

Ha ő nincs, akkor ma talán nem léteznének az 50-es 60-as évek meghatározó rock and roll dalai. Nem tudnánk sem Fats Dominóról, sem Little Richardról vagy esetleg Ray Charlesról. Igen szomorú időket élnénk, mert többek között ezek az előadók voltak, akik mindent megalapoztak a mai nagyok számára. Belőlük nőtt ki a Motörhead, amiből kinőtt a Metallica – és ez így megy generációkon keresztül. 1999-ben készült egy film is róla, a Mr. Rock and roll: The Alan Freed story, amit kötelező megnézni mindazoknak, akiket érdekel a múlt és a Rock and Roll története. Nem azt mondom, hogy korszakalkotó film, de a sztori elvonja a figyelmet a gyenge rendezésről és a hasonlóan erőtlen színészi teljesítményről. 

6a01053653b3c7970b026bdec577c6200c-800wi (800×415)

A koncert végül botrányba fulladt és mindössze pár percet élt csak meg. A Moondog Coronation Ball eseményre sokkal több jegyet nyomtattak, mint amennyi az aréna tényleges befogadóképessége volt, sok volt a hamisítás és részben nyomtatási hiba történt,és a rossz jegyek is eljutottak az emberekhez. Így történhetett, hogy körülbelül húszezer ember próbált betorlódni abba az arénába, aminek a befogadóképessége valamivel több, mint tízezer volt csak. A rendőrség és a tűzoltóság tartva a zavargásoktól, az első dal után leállítatta a koncertet és hazazavarta a többségében tinikből álló közönséget. Másnap Alan Freed a celevelandi rádióban nyilvánosan bocsánatot kért a történtekért.

fa898c4f5c2d0cc80b040145b270051d.jpg (640×504)

Rock and Roll Hall Of Fame Alan Freednek köszönhetően lett végül Clevelandben és 1995 szeptember 1-én nyitotta meg kapuit, azzal a szándékkal, hogy emléket állítson azon zenészeknek, producereknek és olyan személyeknek, akik nagy hatással voltak a zeneiparra, azon belül a rock & rollra. A "falak közé" olyan előadók kerülhetnek be, akiknek az első anyaguk óta eltelt 25 év. Ennyi a kritérium, minden másról a zsűri dönt. Évente egy szakértőkből álló bizottság állítja össze a jelöltek listáját, a javasolt előadókról pedig egy körülbelül nyolcszáz fős zsűri szavaz (köztük főként újságírók és a zeneipar képviselői), és a szabály szerint a szavazatok több mint 50 százalékát begyűjtő előadók kerülnek be a hírességek csarnokába.

A vezetékes ivóvíz fogyasztását népszerűsíti a Debreceni Vízmű Zrt.

Gidó ‘70 - Best of Hard Rock koncert május 20-án a Barba Negrában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek