Backstage
2023-03-16

Otthoni gatya - Megérkezett a Soundcloud rapper, young B!TE első videóklipje

Forgács Bálint, vagyis young B!TE még csak 20 éves, azonban rapdalaival már 2018 óta a markában tartja a magyar Soundcloudot. A fiatal srác áprilisban betör a streaming szolgáltatókra is, 6 dalos EP-jén korábbi számainak újrarögzített változatait hallhatjuk majd. Az Otthoni gatya című első videóklipjét nemcsak ő rendezte, hanem vágta is - nézzétek meg elsőként a Music Backstage-en, és ismerjétek meg őt interjúnkból!

Mesélj a zenei előéletedről!

young B!TE: Őszintén nem rendelkezem nagy zenei múlttal. Gyerekkoromban nem tanultam semmilyen hangszeren játszani és énekelni sem tudtam különösebben szépen. Úgy általában nem állt hozzám közel a zene, alkotni viszont mindig is szerettem.

Ki volt az első előadó, akinek hatására rappelni kezdtél?

young B!TE: Bizonyos értelemben Dj Khaled-nek köszönhetem, hogy bevonzott a rap világa, ugyanis az első dal, amit felvettem az egy improvizált, trash paródiája volt a Gold Slugs című dalának. Ez a mestermű pedig nagy sikerre tett szert a baráti körömben, szóval elkezdtem több hasonló „számot” írni. Tehát lényegében 2016-ban kezdődött minden, 14 éves koromban.

Mi vezetett odáig, hogy megoszd a dalaid az internet közönségével?

young B!TE: Az első trekket, amit feltöltöttem Soundcloud-ra, irodalom órára készítettem szorgalmi feladatként (2018). Ez a dal tartalmilag annyi volt, hogy felsoroltam Ábrahám leszármazottjait Józsefig Drake God’s Plan-jének az alapjára. Az első igazi áttörést viszont az Alkohol című szám hozta, ami a korra jellemző sekély „trap banger”-eket hivatott kifigurázni. Élveztem csinálni ezeket az ironikus dalokat és a visszajelzésék is pozitívak voltak, mégis meglepődtem, amikor a Gólem fesztivál szervezői elhívtak fellépni az egyik bulijukra. Ez volt az a pont, mikor felfogtam, hogy ebből akár lehet is valami és elkezdtem komolyabban venni a zenét. Az Irodalom fakt című számom az első slágernek is nevezhető alkotás, amit kiadtam. A mai napig magasan a leghallgatottabb mű a katalógusomban. Egy reál suliba jártam, ahol az osztályomból én voltam az egyetlen srác a magyar fakultáción, szóval a fiú öltözőben nyilván ment a viccelődés (egyébként egyáltalán nem rosszindulatú módon) a bölcsészekről. Ez inspirált arra, hogy megírjam drága humán beállítottságú társaim himnuszát.

2018-hoz képest elég sokat kellett várni az első klipes dalodra, miért pont az Otthoni gatya lett a kiválasztott track?

young B!TE: Habár a Soundcloud-ot már sikerült meghódítani, sajnos a fontosabb platformokon, mint a YouTube még nincs elég jelenlétem. Ebben az évben kifejezett célom jobban megmutatni magam, ezen terv részeként pedig több dalomhoz szeretnék videóklipet készíteni. Ezek közül az első az Otthoni gatya lett, ami a legfrissebb single-öm, így egyértelmű választás volt számomra. A dal hangnemében, tematikájában és zenei stílusában is elég erősen kontrasztos eddigi munkáimmal. Úgy érzem, hogy 0xy Beat$-sel, a dal producerével sikerült egy egyedi és vidám hangvilágot létrehoznunk, mely megérdemel egy klipet.

Mesélj a forgatásról!

young B!TE: A klipet a bátyám lakásán forgattuk egy nap alatt, egy két fős stábbal, mely belőlem és az operatőrből, Szőnyi Mátéból állt. Mivel alacsony költségvetéssel dolgoztunk, bíztunk abban, hogy lesz elég természetes fény a forgatáshoz. Természetesen a forgatás napján majdnem végig esett az eső és borult volt az ég, így lámpákkal kellett bevilágítani a teret, ami nem volt kis kihívás, mivel a klip négy hosszú snittből áll, amikben össze-vissza mozgok a lakásban. Végül mégis sikerült a helyzetet tekintve egész szépen megoldani a feladatot. Ezen felül az időbe is csak alig fértünk bele, mivel ahogyan minden forgatáson lenni szokott, sokat csúsztunk.  Az utolsó felvétellel kb percre pontosan napnyugtakor végeztünk.

Hogyan változott a zenei ízlésed az évek során?

young B!TE: A mai napig meg tudom nevezni azt az 5-6 bandát, akit rengeteget hallgattunk gyerekkoromban a szüleimmel egy-egy hosszabb kocsiúton, de a kettő, amelyik mélyebb hatást gyakorolt rám az az ABBA és a Kool and The Gang. Fiatalon elég felületes volt a zenei ízlésem, szóval kb. csak a híresebb rádióslágereket hallgattuk a bátyámmal. Timbaland például nagy példaképem a 2000-es, korai 2010-es évekből – Give It To Me, SexyBack, Morning After Dark - pff, hatalmas slágerek. Mostanra viszont Tyler, The Creator lett magasan a kedvenc előadóm. Eszméletlenül tehetséges zenésznek tartom, de amit leginkább tisztelek benne az az attitűdje, amivel az alkotáshoz fordul. Elsősorban magát szórakoztatja a projektjeivel, magának akar bizonyítani. Egy ideje én is próbálok így viszonyulni a dolgokhoz. A hazai zeneipar is inspirál momentán. Meglátásom szerint, hosszú ideje most munkálkodik egyszerre a legtöbb érdekes előadó és zenekar. Picit giccses, de őszinte örömmel tölt el a tény, hogy ebben a korszakban tevékenykedhetek.

Áprilisban debütál az első EP-d a streaming szolgáltatókon, milyen dalokat hallhatunk majd rajta?

young B!TE: Ha minden jól alakul, hat dalom a Soundcloud-ról új beat-et kap és áprilisban felkerül a streaming platformokra kislemez formájában. A hat dal a Vác, az Alkohol, a Ne küldj be, a Rakétavetős Zsivány, a Zokni és a FRENDZÓN. A Vác kivételével a daloknak igyekeztünk megőrizni az eredeti hangulatát, de a hardcore hallgatóknak biztos kell majd egy kis idő, amíg átáll a fülük az új verziókra. Még nekem is meg kell szokni. Az összes dalt szeretem a EP-ről, de jelenleg a Vác a favoritom. Már nagyon várom, hogy megjelenjen a kislemez.

Hatvan év 60 debreceni dala 4. rész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek